FacebookTwitterLinkedIn

Speedwell Polska, noua divizie a dezvoltatorului belgian Speedwell, debutează pe piața imobiliară din Polonia prin achiziționarea unui teren de 2.290 mp în Varșovia, de la BPI Real Estate Poland și Acteeum. Aici se va construi un proiect de locuințe pentru studenți, pentru care există deja autorizația de construire și conceptul. Valoarea investiției este estimată la 70 de milioane de euro.

Terenul pe care Speedwell va dezvolta proiectul din Polonia este situat în cartierul Mokotów, o zonă recunoscută pentru centrul său de birouri, unde funcționează multe instituții de învățământ.

Compania fondată de antreprenorii belgieni Didier Balcaen și Jan Demeyere, s-a îndreptat spre acest proiect, constând în aproximativ 600 de paturi, pentru a răspunde nevoii în continuă creștere de locuințe studențești de calitate în Varșovia. Construcția este programată să înceapă în Q1 2025 și este estimată pentru livrare înainte de începerea anului universitar 2026-2027.

În România, Speedwell are câteva proiecte în București și în alte orașele regionale precum Cluj, Timișoara, Râmnicu Vâlcea și Brașov. 

Portofoliul companiei numără astăzi aproximativ 150.000 mp de spații de birouri și retail, peste 6.000 de apartamente, și 23.000 mp de spații industriale, cu o valoare totală a proiectelor estimată la aproximativ 1,5 miliarde de euro. Din iunie 2024, Speedwell și-a extins operațiunile în Polonia, cu scopul de a dezvolta un portofoliu similar celui din România.

“Avem planuri ambițioase de a achiziționa un portofoliu de proiecte în Polonia similar ca dimensiune cu portofoliul nostru din România”, a declarat Didier Balcaen, cofondator  Speedwell. 

“Obiectivele noastre cheie de achiziție includ o varietate de clase de active, cum ar fi locuințe de vânzare, apartamente de închiriat, cămine studențești, spații de birouri și proprietăți industriale, atât în Varșovia, cât și în orașele regionale,” a adăugat el.

Populația studențească din Polonia a crescut semnificativ în ultimii ani și datorită numărului mare studenți străini care aleg să urmeze cursurile facultăților de acolo. Potrivit datelor Eurostat citate de JLL Polonia, între 2016 și 2021, Polonia a înregistrat o creștere de 36% a numărului de studenți internaționali, comparativ cu 54% în Germania și 3% în Franța în aceeași perioadă. 

Începând cu anul universitar 2022/2023, Polonia a găzduit aproximativ 105.400 de studenți internaționali, reprezentând 8,6% din numărul total de studenți, europenii reprezentând 72% din această categorie demografică. Acest aflux a crescut cererea de cazare pentru studenți, Polonia confruntându-se cu un deficit de peste 400.000 de paturi, al șaselea ca mărime din Europa. Dormitoarele publice din Polonia oferă doar aproximativ 115.300 de paturi, găzduind doar 9% din populația studențească, variind de la 5-15% în orașele mari. Varșovia, o destinație de studiu cheie, are cel mai mic raport de paturi de cămin public pe student, de 4%.

Pentru următoarea perioadă, în România Speedwell pregătește lansarea proiectului Queens District, cu termen de livrare estimat pentru începutul anului 2027, dezvoltarea proiectului CityZen, de pe fosta platformă Griro, momentan în faza de autorizare și avansează lucrările pentru Glenwood Estate din Corbeanca și The Meadows, amplasat pe malul lacului Grivița.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania