FacebookTwitterLinkedIn

Două apartamente din vila celebrului muzician Ion Voicu au fost scoase la vânzare la prețul de 1.750.000 euro, anunță Romania Sotheby’s International Realty. Primul este situat pe întreaga suprafață a etajului 1, de 220 mp, iar cel de-al doilea, de 195 mp, acoperă întreaga mansardă. 

Construită în 1912, clădirea este amplasată ultracentral, la intrarea în Parcul Ioanid. Vila este clasată ca monument istoric și poartă semnătura celebrului arhitect român de origine franceză Ernest Doneaud, responsabil, printre altele, de realizarea interioarelor Palatului Cercului Militar din București.

În 2003, în Parcul Ioanid, a fost dezvelit bustul muzicianului Ion Voicu, operă a sculptorului Ion Irimescu, iar strada pe care se află imobilul a devenit oficial Intrarea Ion Voicu.

Începând cu anii ’50 vila a fost locuită de celebrul violonist Ion Voicu, alături de soția sa Madeleine. Considerat de către critici printre primii cinci violoniști ai lumii, alături de Yehudi Menuhin, David Oistrakh, Isaac Stern și Henryk Szeryng, Ion Voicu a avut o carieră de peste 50 de ani, susținând concerte în întreaga lume. A fost aclamat pe scene celebre ca Royal Albert Hall – Londra, Scala din Milano sau Carnegie Hall din New York.

De-a lungul carierei, a concertat alături de orchestre celebre, precum Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra sau Orchestra Filarmonica din Tokyo.

A susținut concerte sub bagheta unor dirijori renumiți ca Paul Kletzki, Sir John Barbirolli, Antal Dorati, Eduardo Mata sau Vaclav Neumann. Concertele sale au fost transmise live de către televiziuni celebre, precum BBC Londra, ABS New York sau NHK Tokyo.

Între anii 1972 și 1982 a fost director al Filarmonicii „George Enescu” din București, aducând în țară mari soliști și dirijori, precum Sergiu Celibidache, Yehudi și Hephzibah Menuhin sau Elisabeth Schwarzkopf.