FacebookTwitterLinkedIn

Măsurile ESG sunt în topul preocupărilor chiriașilor de spații de birouri, urmate de implementarea de soluții high-tech și crearea de comunități – relevă un sondaj realizat de compania de consultanță imobiliară Fortim Trusted Advisors. 

„În urma sondajului, a reieșit că pe primul loc, votată de 75% din totalul respondenților din companiile chiriașe, se află intenția de adoptare a măsurilor ESG, la egalitate cu implementarea de soluții high-tech. Aceste două criterii sunt puternic asociate cu îmbunătățirea calității spațiului și activității la birou“, declară Costin Nistor, Managing Director al Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Conform sondajului, 41,7% din chiriașii de birouri au apreciat o probabilitate foarte mare și 33,3% o probabilitate mare de a demara proceduri ESG, ca parte a planului de dezvoltare în 2023. 

În ce privește intenția de a schimba spațiul de birouri, respondenții optează pentru păstrarea spațiului în care activează. În acest moment, conform datelor, chiriașii din clădirile administrate de Fortim Trusted Advisors nu își doresc să extindă mai mult sistemul work from home și fac eforturi pentru a readuce angajații la birou. 

Pe locurile următoare în topul preocupărilor chiriașilor de birouri se află trei posibile motive de îngrijorare în viitor. Circa jumătate dintre respondenți sunt preocupați de indexarea chiriei și de costurile utilităților, și 40% de evoluția taxei de servicii în 2023.