25.8 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Imobiliare – Forty Management: Foarte multe fonduri și doresc îsă cumpere… – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Cum am reușit să ajungem la un astfel de procent? Datorită creșterii costurilor de finanțare, dar și a costurilor adiacente, pentru că există niște costuri destul de mari ca proprietar.  Puțină lume realizează că, în momentul de față, o proprietate este impozitată cu 1,5% din valoare anual.

Lucian Azoiței adaugă că și în următorii 3-5 ani, oamenii vor alege mai degrabă să stea în chirie decât să achiziționeze proprietăți, mai ales dacă dobânzile se mențin la nivelurile curente.

Dacă dobânzile vor rămâne ridicate, cu siguranță trendul acesta de stat cu chirie se va accentua, spune, la PROFIT NEWS TV, Lucian Azoiței, fondatorul și CEO-ul dezvoltatorului imobiliar Forty Management. El adaugă că a devenit mult mai rentabil a sta în chirie decât a achiziționa o proprietate.

„În București, în momentul de față, 25% din persoane locuiesc cu chirie. Mi s-a părut un procent mult mai mare decât mă așteptam. Este la nivelul standardului din Europa de Vest. Cum am reușit să ajungem la un astfel de procent? Datorită creșterii costurilor de finanțare, dar și a costurilor adiacente, pentru că există niște costuri destul de mari ca proprietar.  Puțină lume realizează că, în momentul de față, o proprietate este impozitată cu 1,5% din valoare anual.

În 20 de ani, cât plătești o proprietate, înseamnă 30% care se duc la stat din acea valoare. Plus partea de dobânzi. A devenit mult mai rentabil să stai cu chirie ceea ce nu se întâmpla până acum. Rata aferentă locuinței respective era mai mica decât chiria. Astăzi, chiria e mult mai mică decât rata. Și, inversându-se acest trend există o presiune din partea clienților de a se muta cu chirie”, explică acesta.

Lucian Azoiței adaugă că și în următorii 3-5 ani, oamenii vor alege mai degrabă să stea în chirie decât să achiziționeze proprietăți, mai ales dacă dobânzile se mențin la nivelurile curente.

„E foarte greu să prevezi viitorul. Noi în real estate avem termene foarte lungi de dezvoltare. Un produs înseamnă 3-5 ani. Azi toată lumea spune că suntem în această eră post industriala și că vom trai o etapă în care dobânzile nu se vor mai întoarce niciodată la nivelurile la care au fost. Nu știu dacă va fi așa, rămâne de văzut.

Dacă dobânzile vor rămâne ridicate, cu siguranță trendul ăsta de stat cu chirie se va accentua. Chiria îți oferă și această flexibilitate de a-și schimba locul de muncă, casa în funcție de necesitățile tale de la momentul respectiv fără să mai pierzi bani. Și plătim și mai puțin.

Deci cred că o mare categorie socială, a celor care sunt evoluați, sofisticați financiar și care își permit vor prefera să stea cu chirie decât să-și cumpere proprietățile”, precizează CEO-ul Forty Management.

El atrage atenția însă că România are nu o piață structurată pe acest domeniu și că una dintre marile probleme ale potențialilor chiriași este că nu pot închiria pe termen lung.

„Contractele sunt mici, de multe ori ești la mila proprietarului, care poate după 1 an te evacuează, îți mărește chiria, îți schimbă înțelegerile contractuale. E foarte greu să lupți cu un proprietar. Și atunci, existența unor investitori instituționali care tratează acest model ca pe un business schimbă un pic piața și din ce în ce mai mulți clienți vor migra către această direcție. Văd deja în piață produse care sunt anunțate strict pentru închiriere”, subliniază el.

Totodată, continuă acesta, produsele existente în piață în momentul de față, care au fost construite pentru închiriere, au mare succes.

„Motivul este și pentru că e o ofertă foarte mică în această zonă. Noi avem o piață foarte mică de produse strict pentru închiriere. Acum încep să se dezvolte astfel de produse. A dezvolta strict pentru închiriere este cu totul și cu totul altceva decât a dezvolta pentru vânzare. Dar există foarte mare cerere pe zona asta, există foarte multe fonduri care își doresc să cumpere sute de apartamente pentru închiriere de la dezvoltatori, numai că nu există nicio ofertă în piață. Nici măcar una”, mai spune acesta.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!