FacebookTwitterLinkedIn

Dezvoltatorii au livrat anul trecut 11 proiecte de retail, totalizând aproximativ 215.000 mp, un nivel record al ultimilor 7 ani, arată cel mai recent studiu al companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. 

Din totalul suprafeței, 60% reprezintă parcuri de retail amplasate la Craiova, Alba Iulia, Arad, București, Giurgiu, Vaslui și alte orașe. 

Intențiile de investiții pentru următorii cinci ani sunt de asemenea consistente, în condițiile în care proiecte cu o suprafață de peste 500.000 mp se află în diverse stadii de planificare sau de construcție, arată studiul.

Dezvoltatorii vor adăuga noi scheme de retail sau vor extinde proiectele deja construite în principal în afara Bucureștiului, în orașe precum Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Pitești, Bacău sau Galați. Prime Kapital, NEPI Rockcastle și Iulius Group sunt cei mai activi prin prisma planurilor anunțate pe termen scurt și mediu.

În ultimul trimestru din 2023 au fost livrate proiecte de retail cu o suprafață cumulată de 144.000 mp. Stocul de spații de retail la nivel național se situa la finalul anului trecut la nivelul de 4,45 milioane de metri pătrați, din care 54% reprezintă facilități de tip mall, 40% parcuri de retail și 6% galerii comerciale. 

Promenada Craiova, de 80.000 mp (53.300 mp reprezentând un proiect de tip mall și un retail park de 26.400 mp) deținut de NEPI Rockcastle și Dedeman, a fost cea mai mare schemă de retail livrată în ultimul trimestru dar și în tot anul 2023. Proiectul reprezintă de asemenea și cea mai mare investiție de acest tip realizată în România din 2010 încoace. 

Alte proiecte finalizate în același trimestru au fost AFI Arad, de 29.400 mp dezvoltată de AFI Europe și Cosmopolis Plaza de 16.300 mp situat în proiectul rezidențial Cosmopolis din București, ambele reprezentând parcuri de retail.

Tot anul trecut au intrat pe piața românească branduri internaționale precum Lefties, Wittchen, Jimmy Key, Kiko sau Happy Group.

Proiecte livrate în Q4 2023 (selecție)

Proiecte de retail cu livrare în 2024-2025 (selecție)

Chiriile de referință din București s-au stabilizat la nivelul de 80-85 euro/mp/lună, în timp ce pentru orașele secundare (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Constanța), costurile de închiriere ajung la 50-65 euro/mp/lună, iar în cele terțiare acestea se situează la 30-35 euro/mp/lună.

Departamentul Retail Agency al Cushman & Wakefield Echinox a intermediat anul trecut 26 de tranzacții de închiriere totalizând aproximativ 30.000 mp în București și în principalele orașe din țară în 2023, pentru clienți precum Somproduct, Mobexpert, Noriel, Jimmy Key sau Wittchen.