FacebookTwitterLinkedIn

Românii au arătat un interes crescut pentru chirii la început de an, conform celor mai recente date ale platformei de imobiliare Storia.ro. Astfel, în luna ianuarie au crescut cu aproape 50% vizualizările paginilor cu anunțuri imobiliare față de luna decembrie a anului trecut. Prețurile chiriilor au crescut cu 3% în sectorul 1 al Capitalei, cu 9% la apartamentele de două camere din Sibiu, dar s-au înregistrat și scăderi de prețuri în sectoarele 4 și 6, precum și în Brașov și Timișoara. 

“Durata medie de tranzacționare a ofertelor la chirii a fost cu 12% mai mică comparativ cu aceeași lună a anului trecut, fapt care confirmă interesul crescut pentru categoria de închirieri”, spun autorii raportului. 

În ianuarie, prețurile medii pentru închirierea unei garsoniere în Capitală s-au încadrat între 280 de euro (în sectorul 5) și 360 de euro (în sectorul 1). Apartamentele cu două camere au avut prețuri medii cuprinse între 400 și 600 de euro, iar cele de trei camere între 450 și 850 de euro.

Prețurile medii ale chiriilor din sectorul 1 au crescut cu 3% în ianuarie 2023 față de ultima lună a anului trecut. În sectoarele 2, 3 și 5 prețurile au stagnat, în timp ce în sectorul 6 au scăzut cu 2% și, în sectorul 4, cu 1%. De asemenea, chiriile din Capitală au un preț mediu cu 20% mai mare față de aceeași lună a anului trecut.

Evoluție prețuri chirii: ianuarie 2023 vs. decembrie 2022

În țară, cele mai mari scăderi ale chiriilor au fost observate în cazul garsonierelor din Sibiu, unde prețul solicitat e cu 6% mai mic, și în Timișoara, unde acesta a scăzut cu 5%, dar și la apartamentele cu două camere din Arad și Brașov, unde prețurile medii s-au diminuat tot cu 5%. În același timp, creșterile cele mai mari ale prețului mediu s-au înregistrat la apartamentele de două camere din Sibiu (+9%), și Craiova (+8%). 

CLUJ-NAPOCA

În Cluj-Napoca, prețul mediu la chirii a stagnat comparativ cu luna trecută, însă de la un an la altul s-a observat o creștere de 30% la categoria apartamentelor cu trei camere.

BRAȘOV 

Comparativ cu decembrie 2022, în Brașov, prețul mediu a crescut doar în categoria apartamentelor cu trei camere, cu 8%. În același timp, s-au înregistrat scăderi la garsoniere (-1%) și la apartamentele de două camere (-5%).

TIMIȘOARA

Cea mai mare scădere a prețului mediu din Timișoara se observă la garsoniere (-5%), în timp ce la apartamentele cu două camere scăderea este de doar 1%.

IAȘI

Prețul mediu al chiriilor a stagnat în Iași comparativ cu luna trecută. În același timp, s-a observat o creștere a prețului mediu cu 21% la apartamentele cu două camere, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

CONSTANȚA

În Constanța s-a înregistrat o creștere de 8% a chiriilor la apartamentele cu două camere, în timp ce prețul mediu cerut pentru închirierea garsonierelor a scăzut cu 1%.

SIBIU

În Sibiu, prețul mediu la apartamentele cu două camere a crescut cu 9%, în timp ce chiria medie a garsonierelor a scăzut cu 6% față de luna anterioară.