FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Constantin Sebeșanu, CEO Impact Developer & Contractor

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023?

Inflație”. Aceasta a condus la creșterea dobânzilor și, implicit, la scăderea accesibilității creditelor ipotecare, ce a afectat în mod negativ vânzările de locuințe

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei, comparativ cu estimările de la începutul anului?

La fel ca pentru orice business, rata mare a inflației a reprezentat pentru noi un motiv de îngrijorare anul acesta, producând efecte în lanț, care s-au tradus în scăderea vânzărilor. Aceasta, alături de continuarea blocajului în procesul de autorizare, cu precădere în București, a determinat o scădere de circa 32% a estimărilor noastre pentru primele 9 luni ale anului. 

Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

În perioada post-pandemică ne-am confruntat cu războiul din Ucraina, scumpiri ale materialelor de construcție datorate întreruperii lanțurilor de aprovizionare, creșteri exponențiale de prețuri la energie și gaze, ce au contribuit la o inflație galopantă care a determinat creșterea dobânzilor. Toți acești factori, la care se adaugă conflictul din Israel, au afectat capacitatea noastră de a dezvolta proiecte noi, precum și accesul la finanțări sustenabile. În cele din urmă, efectele multiplelor turbulențe de pe piață s-au tradus într-o scădere a veniturilor estimate. 

Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Istoric, mediul de afaceri din România a dat dovadă de reziliență și adaptabilitate, puncte tari care cred că se vor menține și în viitor. Cu toate acestea, mediului nostru de afaceri îi lipsește coeziunea și coagularea în organizații reprezentative, care pot susține și apăra interesele fiecărei industrii în parte. 

Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Principala așteptare este legată de predictibilitatea fiscal-bugetară pe termen mediu, care să creeze un mediu de afaceri stabil. Aceasta poate fi rezolvată printr-un dialog real, regulat și proactiv cu mediul de afaceri. O altă așteptare este optimizarea procesului de autorizare a construcțiilor și responsabilizarea administrației în relația cu mediul de business astfel încât să se poată respecta termenele. Înaintea unui an electoral complex, ne dorim ca autoritățile române să privească în afara sferei politice și să înțeleagă importanța cooperării cu mediul privat, motorul economiei.

Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Menținerea unui cash-flow pozitiv, care să poată sustine activitatea de bază a companiei pentru anul viitor; continuarea expansiunii la nivel național și adaptarea la  condițiile de piață, având în vedere noile modificări fiscale și identificarea tacticilor optime pentru creșterea vânzărilor. 

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru domeniul în care activați, în anul 2024?

La nivel mondial, cred că cea mai mare provocare este legată de incertitudinile și dezechilibrele generate de cele două războaie. În ceea ce privește domeniul nostru de activitate, principalele provocări sunt blocajele în procesele de autorizare, cu predilecție în București, peste care se suprapun cele patru seturi de alegeri.