Dezvoltatorul imobiliar belgian Liebrecht & wooD va demara anul acesta faza a doua a proiectului Liziera de Lac, ce cuprinde 39 de case. Compania, care are investiții și în Polonia, va ridica în Varșovia un turn cu 44 de etaje și 350 de apartamente.
Până acum, compania a investit în proiectul Liziera de Lac, din apropierea Capitalei, în jur de 44 de milioane de euro într-o primă fază. Aici s-au construit 94 de case, iar aproape 12 milioane de euro au mers în infrastructură de utilități și rutieră, un centru comunitar, piscină, terenuri de sport și altele. David Popovici a anunțat recent că și-a cumpărat și el aici o locuință.
În final, complexul are potențialul de a ajunge până la câteva mii de case și o comunitate de 13.000 de persoane, potrivit lui Patrick Van Den Bossche, fondatorul Liebrecht & wooD.
Proiectul este amplasat pe malul unui lac, împărțit în două. Liebrecht & wooD deține 40% din prima parte, iar locuitorii din complex au acces la facilități de pescuit. Lacul are amenajată și o fermă piscicolă, deținută de un investitor privat.
„Terenul nu avea electricitate, gaz, apă sau canalizare, așa că am construit totul conform ultimelor norme. De exemplu, sistemul nostru de canalizare are dublă utilizare. Apa de ploaie se scurge într-un rezervor, iar apoi o folosim pentru irigarea tuturor plantelor”, a explicat Van Den Bossche pentru Forbes România.
El a adăugat că, pentru faza a doua, construcția va demara în această vară, iar unitățile locative vor disponibile vor fi ceva mai mari decât în prima fază. De la o medie de 90 mp se ajunge la circa 100 mp, urmând preferințele exprimate de clienți. Și prețurile vor fi mai mari.
„Suprafețe mai mari înseamnă costuri mai mari, dar a intervenit și inflația, totul s-a scumpit, salariile au crescut, materialele de construcții, astfel că prețurile de pornire încep acum de la 146.000 de euro pe unitate”, a precizat fondatorul Liebrecht & wooD.
Compania mai deține, la 2 km de Liziera de Lac, un teren unde în prezent are planuri pentru a dezvolta un proiect fotovoltaic de 42 MWp, care va furniza energie și pentru complexul rezidențial.
„Locuitorii nu vor avea nevoie de panouri pe case, toată energia va veni de la parcul fotovoltaic. Au trecut deja patru ani de când lucrăm la acest proiect și credem că vom fi gata cu toate autorizațiile până în luna mai anul curent. Nu vom investi singuri, e un proiect foarte costisitor, pentru care avem nevoie de un partener”, a adăugat Van Den Bossche.
Compania a început, în urmă cu 30 de ani, cu proiecte rezidențiale în Belgia, apoi s-a extins în Polonia și România, unde a dezvoltat proiecte comerciale, de birouri și retail, în principal centre de tip outlet.
Însă în prezent, în ambele țări, dezvoltatorul se întoarce la domeniul rezidențial.
„În Varșovia vom construi apartamente în centrul orașului, pe segmentul de top. Avem la dispoziție un teren de doar 3.000 mp, dar construim aici un turn de 44 de etaje și 350 de apartamente, iar primele cinci etaje vor avea grădini verticale. Capitala Poloniei este plină de zgârie-nori, iar noi am urmărit cerințele pieței și, chiar dacă în centru sunt multe birouri, terenul este amplasat lângă o stație de metrou și ne-am gândit că s-ar preta unui proiect rezidențial”, concluzionează reprezentantul companiei.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).