10.6 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Imobiliare – Marii proprietari de clădiri din România cer derogări pentru autorizațiile de construire anulate din cauza primăriilor – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Proiectul de lege denumit Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, care va înlocui cele 10 legi în vigoare, vechi de 30 de ani, este în analiza comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui proiect legislativ.

După ce cheltuiește și termină clădirea, respectând integral toate prevederile autorizației, se constată că 10 metri pătrați din terenul pe care și-a ridicat casa, se află în raza de 100 de metri din jurul unui monument.

Concret, primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a atacat în instanță Primăria Sectorului 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice, cu scopul anulării unor autorizații de construire și desființare emise în perioada septembrie-noiembrie 2022, care prevedeau construirea a mii de apartamente și hipermarketuri.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România (AREI), organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, cere Parlamentului României să introducă derogări în noul cod al urbanismului în cazul autorizațiilor de construire anulate din vina exclusivă a primăriilor.

Proiectul de lege denumit Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, care va înlocui cele 10 legi în vigoare, vechi de 30 de ani, este în analiza comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui proiect legislativ. Așteptările investitorilor imobiliari sunt ca proiectul să fie votat până la finalul acestui an, deoarece este o reformă asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Reprezentanții AREI atrag atenția asupra faptului că există cazuri când o autorizație de construire a fost anulată, exclusiv din vina emitentului (autoritatea locală), iar beneficiarul este păgubit și nu poate intra în legalitate, deși a îndeplinit toate imperativele prevăzute de lege.

Confuzia voită din actualul text amestecă pe constructorii de bună credință, care au edificat în baza legii și a documentelor legale, cu cei care nu au respectat autorizația, interzicându-le tuturor să intre în legalitate, deși spețele sunt complet diferite, avertizează investitorii imobiliari.

„Spre exemplu, o familie vrea să își ridice o casă, obține certificat de urbanism, apoi completează dosarul pentru eliberarea autorizației de construire, pe care o primește de la primărie. După ce cheltuiește și termină clădirea, respectând integral toate prevederile autorizației, se constată că 10 metri pătrați din terenul pe care și-a ridicat casa, se află în raza de 100 de metri din jurul unui monument. Așadar, din neglijența unui funcționar, pentru autorizație nu i s-a cerut avizul de la Ministerul Culturii, ceea ce duce la anularea autorizației, din motive care nu țin de actul de voință sau de buna credință a beneficiarului. Soluția este ca pentru acest gen de situații, unde nu s-au comis ilegalități, este posibilitatea de a intra în legalitate, în schimbul unei taxe suplimentare, care să reflecte proporțional lipsa de vină a solicitantului“, propun reprezentanții asociației profesionale.

Concret, primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a atacat în instanță Primăria Sectorului 2 și 38 de investitori imobiliari, printre care și persoane fizice, cu scopul anulării unor autorizații de construire și desființare emise în perioada septembrie-noiembrie 2022, care prevedeau construirea a mii de apartamente și hipermarketuri.

Investitorii imobiliar spun că, în forma actuală a proiectului legislativ, există riscul ca păgubitul să acționeze în judecată autoritatea emitentă a autorizației, pentru despăgubiri, iar după ani de procese, va primi sume uriașe, din banii publici aflați în bugetul local.

„Nimeni nu propune legalizarea clădirilor ridicate fără acte, ci dimpotrivă! Edificările fără autorizație trebuie desființate! Intrarea în legalitate trebuie făcută doar pentru cele care au respectat toate normele de siguranță, conform autorizației de construire, dar pentru care nu se poate face recepția, exclusiv din vina administrației locale, care ar vrea să pedepsească beneficiarul pentru propria incompetență“, concluzionează AREI.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România, organism care reunește cei mai mari proprietari de clădiri din țară, are ca membrii companii precum Globalworth, NEPI Rockcastle, Țiriac Imobiliare, AFI Europe, Forte Partners, Skanska, Ceetrus, Hercesa, Granvia, Cordia, Lion`s Head Investments, One United Properties, Immofinanz, Speedwell.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!