FacebookTwitterLinkedIn

O companie de construcții din Marea Britanie a lansat un plan de credit ipotecar fără avans, destinat în mod special chiriașilor. Pe piață mai sunt disponibile câteva alte oferte fără avans, dar toate au nevoie de sprijinul financiar al familiei sau al prietenilor, informează BBC.

Skipton Building Society declară că, deși se impune plata la timp pentru 12 luni și un istoric bun de creditare, nu este nevoie de un garant. Noul produs ipotecar are o dobândă fixă de 5,49% timp de cinci ani şi are un termen maxim de rambursare de 35 de ani. Skipton este a patra cea mai mare societate de construcții din Marea Britanie. 

Cu toate acestea, la 5,49%, rata dobânzii este mai scumpă decât media fixă ​​pe cinci ani, de 5%, conform raportului de trezorerie al Moneyfacts UK Mortgage Trends. În prezent, pe piața britanică există alte 15 tipuri de credite imobiliare fără depozit, conform Moneyfacts, reprezentând puțin sub 0,3% din piață.

Însă Generation Rent, organizație care face campanie în numele chiriașilor, spune că principalul obstacol este lipsa de proprietăți la prețuri accesibile. „Nu îi va ajuta pe cei care doresc să cumpere o casă pentru prima dată, dacă nu sunt mai multe case disponibile pe piață”, spune Will Barber Taylor de la Generation Rent pentru BBC.

Cei care sunt la prima achiziție a unei locuințe se confruntă cu numeroase dificultăți. Creșterea rapidă a chiriilor a făcut ca economisirea pentru un depozit să fie din ce în ce mai dificilă, iar schema Help to Buy propusă de guvern, un fel de Prima Casă, care vizează ajutarea cumpărătorilor, nu mai este valabilă.

Schema permitea Trezoreriei să împrumute cumpărătorii cu sume între 5% și 20% din costul unei case nou construite, la nivel de țară, și până la 40% în Londra. Programul a fost închis pentru noi solicitanți în octombrie 2022.