12.8 C
București
luni, mai 27, 2024

Imobiliare – Plaza Centers a revizuit în creștere despăgubirile în proiectul Casa Radio: 425 de milioane de euro. Dezvoltatorul se judecă cu statul român la ICSID – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Ultima cifră avansată de dezvoltatorul israelian Plaza Centers pentru pierderile în proiectul Casa Radio, în care intrase într-un Parteneriat Public Privat cu statul român în 2006, este de 425,5 de milioane de euro la data de 31 martie. Valoarea despăgubirilor pe care dezvoltatorul le vrea este mai mare față de cifrele avansate în 2022 de

Ultima cifră avansată de dezvoltatorul israelian Plaza Centers pentru pierderile în proiectul Casa Radio, în care intrase într-un Parteneriat Public Privat cu statul român în 2006, este de 425,5 de milioane de euro la data de 31 martie. Valoarea despăgubirilor pe care dezvoltatorul le vrea este mai mare față de cifrele avansate în 2022 de 262 milioane de euro și 368 milioane de euro în 2023.

Un memorandum de anul trecut al Guvernului indica o valoare a despăgubirilor de 385 milioane de euro.

Plaza Centers a despus în urmă cu doi ani o cerere de arbitraj la ICSID și cere daune compensatorii pentru pierderile înregistrate cu întârzierea proiectului Casa Radio.

Acțiunile Plaza Centers vin după de în 2019 a semnat un acord pentru vânzarea participației în proiect către AFI Europe, acord condiționat de anumite aspecte legale și despre care Economica.net a relatat recent că a fost prelungit cu încă un an.  Este a patra prelungire la aproape cinci ani de la semnarea acordului între cei doi dezvoltatori.

Ce prevedea parteneriatul Plaza Centers cu Statul român

Plaza Centers se angajase să ridice un proiect imobiliar gigant pe  terenul de circa 92.000 de mp care cuprind și clădirea cunoscută drept Casa Radio. Acest teren urma să fie exploatat timp de 49 de ani de către dezvoltator. În plus, pe un teren de 5.000 de mp urma să fie construită o clădire de birouri de 11.000 de mp care trebuia restituită statului după finalizare.

Pe restul terenului, Plaza urma să construiască cu banii ei clădirile imobiliare, iar după 49 de ani, acestea ar fi intra în posesia statului român.

Dar, criza din 2008 și-a arătat colții și în cazul proiectelor Plaza Centers din România. Deși avea planuri mari pentru construcția de malluri în mai multe orașe de la noi, criza l-a prins pe dezvoltator în fază incipientă cu ridicarea mallului din Miercurea-Ciuc. În 2013, compania își ceruse insolvența pentru a se proteja de creditori și a vândut rând pe rând terenurile pentru proiectele de mall.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!