FacebookTwitterLinkedIn

Potrivit datelor oficiale anunțate miercuri de către Oficiul Național de Statistică, prețurile locuințelor din Marea Britanie au înregistrat o scădere cu 1,4% în ritm anual în decembrie 2023. Această tendință descendentă a marcat șase luni consecutive de contracție, fiind determinată de slăbiciunea prețurilor pe piața londoneză.

Datele confirmă influența costurilor mai mari ale împrumuturilor, care au exercitat presiune asupra pieței imobiliare pe parcursul anului anterior. Cu toate acestea, indicii mai recenți indică o îmbunătățire timidă, odată cu scăderea ratelor la creditele ipotecare.

Gabriella Dickens, economist la Pantheon Macroeconomics, a sugerat că indicele ONS al prețurilor locuințelor ar putea continua să scadă în următoarele luni, dar este posibil să înceapă să se redreseze mai târziu, pe fondul reducerii ratelor la creditele ipotecare și a creșterii veniturilor reale.

În decembrie 2023, prețul mediu al unei locuințe din Marea Britanie a fost de 285.000 de lire sterline, cu 4.000 de lire sterline mai puțin decât în decembrie 2022 și cu 7.000 de lire sterline mai puțin față de vârful atins în septembrie 2022.

Londra a înregistrat cea mai semnificativă scădere a prețurilor, cu o rată anuală de 4,8%. Totuși, contracția a fost mai mică decât cea raportată în noiembrie, menținând capitala drept cea mai scumpă regiune din țară, cu un preț mediu al unei case de 508.000 de lire sterline.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.