FacebookTwitterLinkedIn

Compania de consultanță juridică ONV LAW a avut, în acest an, o evoluție pozitivă a volumului de business, cu o creștere semnificativă în domeniile M&A și proiecte publice, explică Radu Nemeș, Managing Partner al ONV LAW, pentru Forbes România.

Una dintre cele mai recente tranzacții, în care ONV LAW a reprezentat cumpărătorul, a vizat achiziția de către compania locală Aveuro International, deținută de antreprenorul Vlad Papuc, a fostului magazin EVA din București de la compania cipriotă Bluehouse Capital. Spațiul este închiriat de un supermarket Mega Image, care va rămâne în locație.

„Mă bucur să am Mega Image ca partener și chiriaș de încredere. Este un business stabil, care nu doar susține, ci și valorifică spiritul acestui loc unic. De aceea, nu iau în considerare alte alternative pentru această locație, continuitatea pe care o aduce Mega Image contribuie la păstrarea și dezvoltarea farmecului specific al magazinului Eva.”, declară Vlad Papuc, managerul Aveuro International pentru Forbes România.

Aveuro International și Aveuro Logistics sunt firme cu activități de transport din Câmpina, care au obținut anul trecut afaceri de 38 de milioane de lei, respectiv 16 milioane de lei, făcând astfel pasul către diversificarea operațiunilor prin achiziția de imobile comerciale.

În ceea ce privește portofoliul ONV LAW, proiectele imobiliare reprezintă 20% din volumul total, iar investitorii imobiliari sunt în mare parte români care caută clădiri de birouri sau portofolii de spații comerciale stradale, dar și spații cu destinație industrială, punctează Radu Nemeș.

El adăugă că, în acest an, se observă o cerere constantă pentru spații comerciale bine poziționate, în special în zone centrale din marile orașe. Suprafețele căutate variază, însă tendințele indică un interes sporit pentru spații optimizate, care să acomodeze atât funcții de retail, cât și zone mixte. 

„Aș putea spune că în piața actuală, observăm o cerere concentrată pe spații comerciale care au accesibilitate și vizibilitate excelente, mai ales în zone centrale, cum sunt marile bulevarde sau proximitatea hub-urilor de transport. Locațiile care permit o configurare modulară sunt preferate, întrucât oferă flexibilitate în utilizare și amenajare, în funcție de nevoile comerciale”, explică reprezentantul ONV LAW.

Totodată, fuziunile și achizițiile au generat un interes sporit din partea clienților companiei aflați în căutare de oportunități de consolidare pe piață și de expansiune strategică, în timp ce proiectele publice au fost susținute de dezvoltarea unor inițiative ample în infrastructură

„Aceste arii au reprezentat pilonii principali de creștere ai firmei. Doar anul trecut am fost implicați în proiecte de investiții străine, pe segmentul M&A, cu un volum de tranzacții de 40 milioane de euro.”, precizează Radu Nemeș.

Anul acesta, portofoliul de clienți al companiei a înregistrat o creștere de 15%, iar pe lângă clienții români, 35% din total sunt din Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Germania și SUA

În contextul discuției pe marginea falimentului dezvoltatorului imobiliar Nordis, Radu Nemeș a explicat pentru Forbes România că, de principiu, nu recomandă clienților să încheie tranzacții în faze incipiente, iar, dacă o fac, să colaboreze cu un avocat pentru a evalua clauzele contractuale și garanțiile oferite de dezvoltator

„Dacă, totuși, decid să o facă, le sugerăm să negocieze un avans cât mai redus din preț, având în vedere că riscurile implicate sunt semnificative”, spune el. 

„În acest context, cred că prevenția ar fi cuvântul potrivit, respectiv o analiză juridică detaliată a documentației aferente proiectului, a situației juridice și a bonității financiare a dezvoltatorului. Totodată, în cazul achizițiilor off-plan, un element cheie îl reprezintă clauzele contractuale care pot face diferența pentru diminuarea riscurilor clienților. Este esențial ca să fie atenți la garanțiile oferite de dezvoltator pentru sumele achitate în avans, care să asigure returnarea fondurilor în cazul în care proiectul nu se finalizează. De asemenea, trebuie să fie atenți la termenele de livrare, la clauzele de despăgubire pentru întârzieri în finalizarea proiectului, statusul autorizațiilor necesare dezvoltării proiectului, dar și stadiul de finanțare al dezvoltatorului, pentru a evalua capacitatea sa de a duce la bun sfârșit proiectul”, punctează Radu Nemeș. 

ONV LAW a fost implicată în diverse proiecte imobiliare, oferind asistență juridică pentru tranzacții care au vizat achiziția de companii care dețin în patrimoniu active, inclusiv fabrici sau unități de producție, cât și „în proiecte imobiliare per se, oferind asistență juridică pentru tranzacții care includ achiziții de proprietăți sau terenuri destinate construcțiilor rezidențiale, în București sau Brașov, dar și în Europa.”

În 2024, compania de consultanță juridică s-a extins și în afara României și a deschis un birou la Chișinău, Republica Moldova.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.