Zublin România, principalul jucător din domeniul lucrărilor speciale de fundații de pe piața locală, parte a grupului Strabag, are în prezent mai multe platforme de lucru în România decât în Germania. În plus, pe șantierul Gării Centrale din Stuttgart, un proiect în care este implicat Zublin și care are o valoare de 1,5 miliarde de euro, lucrează zeci de muncitori români.
Compania și-a consolidat prezența în România, obținând anul trecut o cifră de afaceri de 139,27 de milioane de lei. Chiar dacă creșterea a fost de doar 2% față de 2022, România a devenit a doua piață ca importanță, după cea din Germania, după cum declară Boris von Lübtow, Senior Project Manager la Zublin Ground Engineering & Tunneling. La nivel de grup, compania are venituri de peste 400 de milioane de euro.
Unul dintre cele mai mari proiecte în care grupul este angrenat în prezent este cel al Gării Centrale din Stuttgart (Bonatzbau). Este o lucrare de amploare, care se desfășoară deja de zece ani, iar valoarea părții contractuale asumate de Zublin depășește 1,5 miliarde de euro. Aici, prin intermediul unei firme subcontractoare, IBB Holding, fondată de antreprenorul Ion Crăciunescu, stabilit de mult timp în Germania, lucrează zeci de muncitori români. Aceștia preferă contractele din Germania pentru condițiile mai bune de muncă, salarii mai mari și facilități precum cazare și transport asigurate.
“În România am crescut cu adevărat în ultimii ani, după cum probabil știți, lucrăm la proiectul de autostradă de la Brașov, și avem o mulțime de lucrări în țară, suntem în aproape toate proiectele de infrastructură rutieră datorită experienței noastre în construirea de tuneluri sau poduri, unde intervenim pentru lucrările de fundație”, a precizat Boris von Lübtow, Senior Project Manager la Zueblin Ground Engineering & Tunneling în timpul unei întâlniri cu presa.
Compania derulează, la nivel național, în jur de 30-40 de proiecte anual, de calibre diferite: de la proiecte mici de 50.000 de euro, până la cel mai mare de 5 milioane de euro.
Sectorul privat nu reprezintă mult din totalul portofoliului companiei, în schimb 90% și cele mai complexe proiecte sunt din domeniul infrastructurii rutiere, dar Zublin a fost implicată totodată și în lucrări de infrastructură portuară, la Constanța.
“Suntem extrem de specializați, iar datorită prezenței noastre de 23 de ani pe piață, suntem cunoscuți mai degrabă ca o companie românească, nu germană”, a adăugat von Lübtow. În opinia sa, autostrăzile noi construite recent în România “arată mai bine decât cele din Germania”.
În ceea ce privește proiectul reconfigurării gării din Stuttgart, acesta conține, pe lângă conservarea clădirii Bonatz, veche din 1846, o mulțime de componente inovatoare precum mutarea platformelor de tren în subteran și transformarea fostului spațiu exterior în parcuri și zone verzi, inclusiv construirea unor spații de retail și a unui hotel cu 150 de camere.
Mai multe clădiri subterane noi sunt deja construite. În partea de nord a gării a fost edificată o clădire tehnică subterană, cu două etaje, care găzduiește sursa de alimentare cu energie, echipamente de telecomunicații, încălzire, ventilație și tehnologie de control și securitate pentru stația principală (de metrou) S-Bahn, noua stație de trecere și o parte din clădirea Bonatz.
Unul dintre cele mai spectaculoase elemente arhitecturale ale structurii sunt coloanele futuriste din beton armat, a căror proiectare și execuție a reprezentat o provocare pentru experții de la Zublin. Acestea vor permite luminii naturale să pătrundă în interiorul gării.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).