31.8 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Imobiliare – Scumpirea locuințelor noi de la 1 ianuarie duce la creșterea cererilor de evaluare. Tranzacțiile cu locuințe cresc pe final de an – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Locuințele noi care astăzi se încadrează la o TVA de 5%, se scumpesc de la 1 ianuarie, ca urmare a majorării cotei de TVA la 9%. Asta înseamnă că proprietățile rezidențiale se scumpesc cu aproximativ 5.000 de euro. Cumpărătorii care plătesc anul acesta un avans, dar locuința va fi livrată anul viitor, vor beneficia în

Locuințele noi care astăzi se încadrează la o TVA de 5%, se scumpesc de la 1 ianuarie, ca urmare a majorării cotei de TVA la 9%. Asta înseamnă că proprietățile rezidențiale se scumpesc cu aproximativ 5.000 de euro. Cumpărătorii care plătesc anul acesta un avans, dar locuința va fi livrată anul viitor, vor beneficia în continuare de TVA de 5%.

În acest context, compania de evaluări Appraisal & Valuation spune că cererea pentru evaluări de acest tip au crescut cu 30% în prima jumătate a acestei luni, față de lunile septembrie și octombrie.

„Dacă ne raportăm exclusiv la creșterea TVA, locuințele noi devin, din prima zi a anului viitor, mai scumpe cu circa 5.000 de euro. Iar dacă facem o corelație a acestui cost suplimentar pentru cumpărători cu creșterea dobânzilor la credite și cu inflația ce are un impact considerabil asupra bugetului fiecărei familii, înțelegem de unde provine graba celor interesați de achiziția unei locuințe, pentru a finaliza o tranzacție în aceste ultime luni ale anului. Interesul ridicat pentru achiziția de locuințe, în această perioadă, a atras creșterea solicitărilor de servicii de evaluare, pe baza cărora se stabilesc garanțiile bancare pentru creditele ipotecare”, a declarat Andrei Botiș, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).

Pentru a fi siguri că beneficiază de actualul nivel de TVA pentru imobile rezidențiale, persoanele fizice interesate de o achiziție trebuie să se asigure că plătesc avansul până la finele anului 2023 sau au semnat un contract înainte de finalul anului.

Tranzacțiile, pe trend ascendent

Că piața rezidențială a început să se miște se vede și în cifrele oficiale. După luni în care nivelul înregistrat anul acesta era sub cele din anii precedenți, numărul tranzacțiilor parafate pentru unități individuale în luna octombrie a fost cel mare mare din acest an, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) analizate de.

16.441 de tranzacții cu unități individuale au fost înregistrate în octombrie 2023, mai multe chiar și decât în aceeași lună din 2022 și 2021.

Toate cifrele le regăsiți în infograficul interactiv de mai jos.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!