-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Energie – VIDEO Două companii energetice care colaborează cu România au lansat cel mai mare parc fotovoltaic pe amplasament unic din lume – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Emiratele Arabe Unite, țară care găzduiește, începând cu finalul lunii în curs, cea de-a 28-a Conferință a ONU privind Schimbările Climatice (COP-28), a inaugurat oficial ceea ce, potrivit regimului de la Abu Dhabi, este cel mai mare parc fotovoltaic situat pe amplasament unic din lume, un gigant cu putere instalată de 2.000 MW.

Centrala solară Al Dhafra este situată la circa 35 de kilometri de capitala Abu Dhabi și formată din aproape 4 milioane de panouri bifaciale.

Operarea comercială a parcului a demarat în vară, însă inaugurarea sa oficială a fost amânată, pentru a fi programată cu puțin înainte de startul COP-28, din rațiuni de imagine.

Emiratele Arabe Unite, țară care găzduiește, începând cu finalul lunii în curs, cea de-a 28-a Conferință a ONU privind Schimbările Climatice (COP-28), a inaugurat oficial ceea ce, potrivit regimului de la Abu Dhabi, este cel mai mare parc fotovoltaic situat pe amplasament unic din lume, un gigant cu putere instalată de 2.000 MW.

Prin comparație, România dispune în prezent, în total, de unități de producție de energie fotovoltaică funcționale cu putere însumată de numai puțin peste 1.500 MW, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Centrala solară Al Dhafra este situată la circa 35 de kilometri de capitala Abu Dhabi și formată din aproape 4 milioane de panouri bifaciale. Operarea comercială a parcului a demarat în vară, însă inaugurarea sa oficială a fost amânată, pentru a fi programată cu puțin înainte de startul COP-28, din rațiuni de imagine.

Printre dezvoltatorii parcului s-au numărat 2 companii emirateze cu au relații de colaborare cu România, Taqa și Masdar.

Taqa este implicată în proiectul liniei subterane de înaltă tensiune în curent continuu Tuzla-Nădlac, menită să evacueze și să redistribuie de la est la vest surplusul de energie electrică produs în Dobrogea, paradisul eolian și nuclear al României, iar Masdar are acord de colaborare cu Hidroelectrica pentru investiții în producția de energie regenerabilă.

Taqa a fost cel mai mare acționar al joint-venture-ului care a implementat proiectul megaparcului solar Al Dhafra, cu o participație de 40%. Restul s-a aflat în posesia Masdar, a francezilor de la EDF Renewables și a chinezilor de la JinkoPower – câte 20%.

Energia produsă de parcul fotovoltaic Al Dhafra a fost cumpărată în avans, printr-un contract de tip Power Purchase Agreement (PPA) încheiat în 2020, de către furnizorul local Emirates Water and Electricity Company (EWEC).

Producția centralei poate alimenta cu curent electric aproape 200.000 de locuințe, reducerea anuală de emisii CO2 determinată de aceasta fiind de pesre 2,4 milioane tone, au anunțat dezvoltatorii.

În perioada de maximă activitate a lucrărilor de construire, proiectul a creat 4.500 de locuri de muncă. Cele aproape 4 milioane de panouri solare au fost montate într-un ritm mediu record, de 10 MW pe zi.

Emiratele Arabe Unite, una dintre marile puteri petroliere globale, a fost criticată de adepții decarbonării radicale pentru că l-a însărcinat cu organizarea COP-28 pe CEO-ul companiei sale naționale de țiței și gaze, a 12-a cea mai mare din lume după producția anuală.

De altfel, și desemnarea ca atare a statului arab ca organizator a fost ținta criticilor. Regimul de la Abu Dhabi țintește un mix energetic diversificat, cu 44% surse curate, 38% gaze naturale, 12% cărbune (prin termocentrale de ultimă generație cu instalații de capturare a carbonului) și 6% nuclear. Cu toate acestea, Emiratele Arabe Unite susțin că vor să aibă un sistem energetic neutru din punct de vedere al emisiilor CO2 până în 2050.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!