Departamentul de Trezorerie al SUA va propune în curând o lege care ar pune capăt achizițiilor anonime de case de lux, închizând un cerc vicios despre care agenția spune că le permite oligarhilor corupți, teroriștilor și altor infractori să ascundă câștigurile obținute ilegal, informează Reuters.
Legea mult așteptată va impune profesioniștilor din domeniul imobiliar, cum ar fi asigurătorii de titluri de proprietate, să raporteze identitățile beneficiarilor companiilor care cumpără imobile cu numerar către Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN).
Se estimează că FinCEN va propune regula în această lună, conform agendei sale de reglementare. Avocații anticorupție și legiuitorii americani au insistat pentru implementarea cât mai rapidă a acestei legi, care va înlocui actualul sistem de raportare.
Infractorii ascund în domeniul imobiliar, de zeci de ani, câștigurile obținute ilegal, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, în martie pentru Reuters, adăugând că până la 2,3 miliarde de dolari au fost spălate prin intermediul imobiliarelor din SUA între 2015 și 2020.
„De aceea, FinCEN face acest pas important pentru a pune în evidență în mod oficial ceva care ar elimina odată pentru totdeauna spălarea banilor prin sector”, a declarat Erica Hanichak, directorul pentru afaceri guvernamentale al grupului de advocacy Coaliția FACT. Unii susținători spun că FinCEN s-a mișcat prea încet. Oficialii au declarat pentru prima dată în 2021 că plănuiesc să pună în aplicare regula.
The American Land Title Association (Asociația americană pentru titluri de teren), care reprezintă asigurătorii de titluri de proprietate, spune că salută noua regulă, dar că FinCEN ar trebui să o amâne până la finalizarea legii privind companiile-fantomă. Regula propusă va fi deschisă feedback-ului publicului și industriei.
Deși băncilor li s-a cerut de multă vreme să înțeleagă sursa fondurilor clienților și să raporteze tranzacțiile suspecte, astfel de reguli nu există la nivel național pentru industria imobiliară.
În schimb, FinCEN a aplicat reguli de dezvăluire a achizițiilor imobiliare, cunoscute sub numele de ordine de direcționare geografică (GTO), în doar câteva orașe, inclusiv New York, Miami și Los Angeles. Noua regulă este de așteptat să extindă efectiv GTO-urile la nivel național.
FinCEN a implementat GTO-urile în 2016, după ce New York Times a dezvăluit că aproape jumătate din proprietățile imobiliare de lux au fost cumpărate de companii fictive anonime.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).