FacebookTwitterLinkedIn

Pacienții Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș ar putea beneficia de un nou Centru Chirurgical Cardiovascular modern, în cadrul spitalului. Informația a fost anunțată de Tesseract Architecture, studio de arhitectură specializat în domeniul medical, care a fost desemnat consultant și furnizor al serviciilor de elaborare a documentației tehnico-economice pentru noul proiect. 

În prezent, activitatea unității medicale se desfăşoară într-un complex spitalicesc dat în funcţiune în anul 1983, de tip monobloc, cu zona de servicii conexe (bucătărie, spălătorie şi logistică) poziţionată în clădiri situate vis-a-vis de spital şi legate de spital printr-un pasaj subteran. 

Noul Centru va avea aproximativ 18.000 mp, în care vor fi prevăzute 214 paturi, precum și funcțiuni suport – ambulator, radiologie și imagistică, laborator de analize medicale, farmacie cu circuit închis, bloc operator, etc. Noul corp beneficiază și de soluții alternative de eficientizare energetică, de dotare cu echipamente medicale de ultimă generație, de sistem de digitalizare și de un design prietenos cu mediu.

În România, 60% din cauzele de deces sunt reprezentate de bolile cardiovasculare, în timp ce la nivel european acestea reprezintă un procentaj de 45%. În jur de 550.000 de oameni din populația țării, cu vârsta de peste 35 de ani, suferă de insuficiență cardiacă, potrivit ultimului raport al Societății Române de Cardiologie. 

Tesseract Architecture s-a ocupat și de proiectarea Spitalului Marie Curie, primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă, iar în acest moment, compania are în lucru două alte mari spitale județene, la Sibiu și Focșani.