24 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Imobiliare – Tranzacție – Ellaktor, unul dintre cele mai mari grupuri de construcții din Grecia, a finalizat, după 2 ani, vânzarea unei părți din fosta fabrică Dâmbovița către Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, care pregătește acum demolarea – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

La acest moment, cum a anunțat recent Profit.ro, Vastint România pregătește demolarea halelor fostei fabrici de încălțăminte, fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910.

Pe termen scurt ne concentrăm activitatea către dezvoltarea proiectelor de anvergură existente: Business Garden Bucharest, poziționat la 10 minute de Piața Victoriei, și Timpuri Noi Square, poziționat chiar în promixitatea terenului la care faceți referire“, au declarat recent, pentru Profit.ro, reprezentanții Vastint România.

Fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910 sub denumirea de Tăbăcăria Națională, fabrica de pe cheiul Dâmboviței a fost, înainte de 1989, cea mai importantă platformă a industriei de încălțăminte din România, cu un efetiv de peste 8.000 de muncitori.

Dezvoltatorul grec REDS, o subsidiară a grupului de construcții Ellaktor, a finalizat, după doi ani, procedurile de vânzare a unei părți din fosta fabrică de încălțăminte Dâmbovița din București către compania Vastint România, cu acționari comuni cu ai suedezilor de la IKEA, la un preț de 11,4 milioane de euro, confirmând informațiile anunțate anterior de Profit.ro.

Terenul este în suprafață de 7.974 metri pătrați.

Grecii au calculat că valoarea comercială a proiectului ar fi de circa 80 milioane de euro. Aceasta este cea mai valoroasă proprietate deținută de grupul Ellaktor în România.

În plus, grecii au semnat acum un acord preliminar obligatoriu cu Vastint pentru vânzarea unui teren alăturat, în suprafață de 1.170 metri pătrați, la un preț de 1,6 milioane de euro, obținând astfel un profit total de 5,7 milioane euro, relevă datele analizate de Profit.ro. 

Achiziția Vastint vine în completarea unei alte părți din fosta fabrică, preluată în 2019 de la fondatorii brandurilor Exotique și Musette, tranzacție anunțată în premieră de Profit.ro.

La acest moment, cum a anunțat recent Profit.ro, Vastint România pregătește demolarea halelor fostei fabrici de încălțăminte, fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910.

Noul proprietar își propune acum să deființeze construcțiile existente pe teren, precum și toate construcțiile și instalațiile subterane aferente din cadrul incintei, inclusiv împrejmuirea. Toate cele 18 corpuri de clădire existente pe amplasament sunt în diferite stadii de degradare, se arată în documentele prezentate de investitor autorităților.

Argumentul proprietarului în favoarea demolării este că, având în vedere funcțiunea urbanistică a zonei și dezvoltările premise, aducerea terenului la starea inițială va crește potențialul de dezvoltare.

„Terenul, pe care se află o serie de clădiri din fosta fabrică Dâmbovița S.A., reprezintă o componentă a portofoliului Vastint și face parte din planurile pe termen lung ale companiei. Pentru moment nu ne-am definitivat direcția de acțiune și dezvoltare a acestui proiect și nu avem planuri pentru a începe în curând lucrări pe această platformă.

Până în prezent și conform legislației în vigoare am efectuat prime proceduri legale înspre obținerea autorizațiilor necesare procesului de desființare a clădirilor mai sus menționate. Pe termen scurt ne concentrăm activitatea către dezvoltarea proiectelor de anvergură existente: Business Garden Bucharest, poziționat la 10 minute de Piața Victoriei, și Timpuri Noi Square, poziționat chiar în promixitatea terenului la care faceți referire“, au declarat recent, pentru Profit.ro, reprezentanții Vastint România.

Fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910 sub denumirea de Tăbăcăria Națională, fabrica de pe cheiul Dâmboviței a fost, înainte de 1989, cea mai importantă platformă a industriei de încălțăminte din România, cu un efetiv de peste 8.000 de muncitori. Fabrica a fost confiscată de comuniști în 1948 și rebotezată Dâmbovița, iar în 1996 a fost privatizată prin metoda MEBO.

Interesul Vastint în terenurile fostei fabrici Dâmbovița vine și din faptul că dezvoltă, în apropiere, proiectul mixt Timpuri Noi Square. Investitorul a cumpărat, în 2010, terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi, la un preț de circa 34,6 milioane euro, și a ocupat, până acum, peste 18% din lot cu 3 clădiri cu o suprafață de birouri de 53.000 de metri pătrați, 3.700 de metri pătrați de spații comerciale și 920 de locuri de parcare. Compania mai are la dispoziție circa 3,4 hectare din teren.

Vastint România este deținută de Vastint Group. La rândul său, Vastint Group este deținută de Interogo Holding Group, care este deținută de Interogo Foundation. Interogo Foundation deține și Inter IKEA Group. Ingvar Kamprad este fondatorul Interogo Foundation, iar, astăzi, fiul său Mathias Kamprad face parte din consiliul consultativ al fundației.

Evoluția grupului în România

Suedezii de la IKEA au investit peste 400 milioane euro în România în cei 13 ani de la intrarea directă pe piață. Printre cele mai mari investiții realizate de grup în România a fost achiziția, în vara lui 2015, a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 milioane euro. Pădurea, localizată în centrul și nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard. Ulterior, afacerile forestiere din România ale suedezilor s-au extins până la 50.000 de hectare de pădure.

Grupul suedez și-a extins activitatea la nivel local și pe sectorul imobiliar, prin intermediul Vastint. La un an după achiziția terenului fostei fabrici Timpuri Noi, compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 miloame euro. Pe cele două loturi, Vastint România dezvoltă proiectul de birouri și locuințe Timpuri Noi Square și a finalizat construcția complexului de birouri Business Garden Bucharest.

În 2016, Vastint a plătit circa 24 milioane euro lui Teia Sponte, fost vicepreședinte al echipei Steaua București, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoșoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidențial.

În 2019, IKEA a cumpărat, de la omul de afaceri Ion Țiriac, un teren de circa 8 hectare în Timișoara pe care s-a construit cel de-al 3-lea magazin al rețelei în România, o investiție de 60 de milioane de euro ce urmează a fi inaugurată în vara acestui an.

Grupul IKEA este controlat, indirect, de familia miliardarului suedez Ingvar Kamprad, care a decedat la începutul anului 2018 la vârsta de 91 de ani. Averea familiei a fost împărțită între cei trei fiii ai săi Mathias, Peter și Jonas Kamprad, care figurează cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, fiecare, în revista Forbes.

Infografic realizat de Alexandru Urzică

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!