„Una dintre cele mai frumoase şi bine conservate aşezări săseşti din Transilvania, comuna Biertan este sub incidenţa proiectului PNRR, care îşi propune realizarea unei rute turistico-culturale reprezentative pentru zona săsească din Transilvania. 8 imobile tradiţionale, care fac parte din Situl Rural Biertan, locuite, sunt în proces de conservare şi vor pune în valoare întregul ansamblu istoric”, a afirmat ministrul Culturii duminică, într-o postare pe Facebook.
Potrivit Ralucă Turcan, localitatea Biertan „şi-a păstrat farmecul, cu case vechi construite în stil baroc transilvănean, cu ziduri groase, fundaţii din piatră, faţade în culori pastel şi decoraţii cu motive viticole”, iar „ansamblul arhitectural cu frumoasa cetate fortificată au determinat includerea comunei pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO”.
Preţuiesc eforturile primarului Mircea Dragomir de a reda strălucirea comunei Biertan, centrul spiritual al saşilor din Transilvania în sec. XVI, şi susţin toate demersurile necesare conservării valorilor identităţii poporului român”, a mai menţionat ministrul Culturii.
Ruta satelor cu arhitectură tradiţională beneficiază de o finanţare în valoare de 9,78 milioane euro prin PNRR. Această linie de finanţare destinată unor localităţi din mediul rural românesc are în vedere faptul că în ultimii ani a avut de suferit imaginea care, în mod tradiţional, conferă valoare culturală localităţilor, garantează calitatea vieţii în comunitate şi prezintă atractivitate pentru vizitator. Câteva exemple de comunităţi care sunt sprijinite prin acest proiect PNRR mai sunt comuna Saschiz din judeţul Mureş, comuna Arpaşu de Jos din judeţul Sibiu, comuna Ciucsângeorgiu din judeţul Harghita şi comuna Roşia Montană din judeţul Alba.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).