30 C
București
joi, septembrie 21, 2023

Imobiliare – ULTIMA ORĂ Plaza Centers cere despăgubiri de aproape 370 milioane euro de la statul român pentru Casa Radio – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, care înainte de criză a cumpărat terenuri pentru opt mall-uri în România și nu a construit niciunul, cere statului român despăgubiri cu o valoare estimată la 367,7 milioane de euro, acuzând pierderi intervenite în proiectul imobiliar Casa Radio din București.

Compania a depus, în urmă cu un an, cum a anunțat atunci Profit.ro, o cerere la ICSID în care cerea despăgubiri cu o valoare estimată la 262,2 milioane de euro.

Proiectul Casa Radio i-a adus companiei Elbit Imaging, care până la finele anului 2018 era cel mai mare acționar al Plaza Centers, o amendă de jumătate de milion de dolari din partea Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA pentru presupusa încălcare a unei legi privind practicile de corupție în străinătate...

Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, care înainte de criză a cumpărat terenuri pentru opt mall-uri în România și nu a construit niciunul, cere statului român despăgubiri cu o valoare estimată la 367,7 milioane de euro, acuzând pierderi intervenite în proiectul imobiliar Casa Radio din București. În acest sens, compania și-a prezentat dovezile Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor cu privire la Investiții (ICSID) din Washington.

Compania a depus, în urmă cu un an, cum a anunțat atunci Profit.ro, o cerere la ICSID în care cerea despăgubiri cu o valoare estimată la 262,2 milioane de euro. Acum, Plaza Centers și-a depus memoriul și dovezile justificative la ICSID, în care și-a expus pretențiile împotriva României.

Compania solicită acum despăgubiri integrale pentru pierderile sale de pe urma proiectului, estimate în prezent la 367,7 milioane de euro.

Proiectul Casa Radio i-a adus companiei Elbit Imaging, care până la finele anului 2018 era cel mai mare acționar al Plaza Centers, o amendă de jumătate de milion de dolari din partea Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA pentru presupusa încălcare a unei legi privind practicile de corupție în străinătate. Compania a fost acuzată că ar fi plătit nejustificat 14 milioane de euro unor consultanți în legătură cu proiectul Casa Radio.

În România, procuratura a declanșat o investigație asupra comaniei, pe care a închis-o ulterior pe motiv că nu există probe care să indice dare de mită în legătură cu proiectul Casa Radio.

Casa Radio a fost concesionată pe 49 de ani de la statul român în vederea realizării unui mega-proiect imobiliar. Investitorul a anunțat în trecut că a plasat aici 85 milioane euro, excluzând costul de achiziție al companiei, dar șantierul este de mult timp abandonat. Proiectul trebuia realizat într-un parteneriat în care Plaza Centers deținea 75% din proiect, restul participațiilor fiind deținute de autoritățile române și de o companie cu capital turcesc.

Plaza Centers a anunțat, la sfârșitul anului trecut, că este de acord cu prelungirea termenului de vânzare a cotei sale de 75% din proiect către AFI Europe până la 31 decembrie 2023. AFI Europe a semnat un precontract de cumpărare a pachetului de acțiuni pentru 60 de milioane de euro.

Pentru a încheia tranzacția trebuiau însă îndeplinite o serie de condiții din partea autorităților române: acceptarea noului investitor de către Guvernul României, confirmarea că perioada de concesiune de 49 de ani din cadrul Parteneriatului Public Privat începe cel mai devreme din 2012, acceptarea structurii actualizate a proiectului și noul orar al lucrărilor.

În picaj

Ambiția companiei de a deveni cel mai mare proprietar de mall-uri din România s-a spulberat după ce Plaza Centers a trecut în 2013 și 2014 printr-o proces de insolvență. Rând pe rând, compania a vândut cele șase terenuri cumpărate în România.

Compania a investit peste 300 milioane euro în șapte terenuri localizate în Iași, Timișoara, Slatina, Hunedoara, Târgu Mureș, Constanța și Miercurea Ciuc; în 75% din Casa Radio din București, în clădirea de birouri Palazzo Ducale și complexul Radisson, vândut în 2017 cu 169,2 milioane de euro către fondurile Cerberus și Revetas.

Imperiul Elbit Imaging, extins cu Plaza Centers, a fost fondat de miliardarul israelian Mordechay Zisser. În timpul crizei, compania s-a zdruncinat din temelii, iar Zisser a pierdut în 2013 controlul grupului. El a fost nevoit să ajungă la un acord cu creditorii săi pentru datorii de peste 520 milioane euro, cea mai mare soluționare a unei datorii din istoria Israelului, după cum nota presa israeliană la acea dată.

În urma acestei înțelegeri, Mordechay Zisser și-a pierdut pachetul de control în cadrul Elbit Imaging. În vara lui 2016, magnatul a murit răpus de cancer la vârsta de 60 de ani. Firma sa a rămas în mâna a două fonduri americane: York Capital și Davidson Kempner, care dețin o treime din acțiuni.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!