30 C
București
duminică, iulie 21, 2024

Imobiliare – Unul dintre cele mai mari dezastre imobiliare în Germania: Sunt vândute inclusiv scaunele și periile de toaletă – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Procedura de vânzare în regim accelerat, care a demarat vineri în regim online și este supervizată de un oficial desemnat de tribunalul care se ocupă insolvența Signa, scoate la lumină o prăbușire dramatică a unei companii care odată deținea în portofoliul său inclusiv celebra clădire Chrysler din New York...

Însă, valoarea bunurilor scoase la vânzare, inclusiv preșuri de la intrare, umerașe și papetărie cu sigla Signa, nu reprezintă decât o foarte mică parte din miliardele de euro pe care dezvoltatorul imobiliar le datorează creditorilor.

Bănci, companii de asigurări, fonduri de pensii și alți investitori își "ling acum rănile", după ce Signa, un grup înființat de Rene Benko și care regrupează aproximativ 1.000 de companii, a depus anul trecut cererea de intrare în insolvență, cu datorii de aproximativ cinci miliarde de euro.

Sute de obiecte, pornind de la scaunele de piele ale membrilor Consiliului de Administrație al grupului imobiliar austriac Signa și până la periile de toaletă de la birourile companiei, au fost scoase la licitație într-un moment în care investitorii vor încerca să recupereze o parte din miliardele pierdute în urma colapsului companiei, transmite Reuters.

Procedura de vânzare în regim accelerat, care a demarat vineri în regim online și este supervizată de un oficial desemnat de tribunalul care se ocupă insolvența Signa, scoate la lumină o prăbușire dramatică a unei companii care odată deținea în portofoliul său inclusiv celebra clădire Chrysler din New York, arată Agerpres.

Însă, valoarea bunurilor scoase la vânzare, inclusiv preșuri de la intrare, umerașe și papetărie cu sigla Signa, nu reprezintă decât o foarte mică parte din miliardele de euro pe care dezvoltatorul imobiliar le datorează creditorilor.

Bănci, companii de asigurări, fonduri de pensii și alți investitori își „ling acum rănile”, după ce Signa, un grup înființat de Rene Benko și care regrupează aproximativ 1.000 de companii, a depus anul trecut cererea de intrare în insolvență, cu datorii de aproximativ cinci miliarde de euro.

„Peste 460 de obiecte vor fi vândute la primele trei runde de licitații, oferind o idee despre centrul de putere al lui Rene Benko”, susține casa de licitații Aurena.

Printre cele mai prețioase obiecte scoase la licitație se numără o masă de conferințe cu o lungime de opt metri, care în prezent este evaluată la 3.400 de euro.

Ofertele online vor fi acceptate până la data de 19 ianuarie iar câștigătorii se pot aștepta să intre în posesia suvenirurilor de la fostul cartier general al Signa în luna martie. 

Signa Prime Selection AG, o filială cheie a holdingului austriac Signa, care deține imobiliare de prestigiu în Germania, a depus recent cerere de reorganizare în faliment.

Signa Prime Selection deține, printre altele, magazinul universal de lux KaDeWe din capitala Germaniei, Berlin, Elbtower din Hamburg și proprietăți ale lanțului de magazine universale Galeria Karstadt Kaufhof.

Aceasta deține proprietăți în valoare totală de 20,4 miliarde de euro (22,7 miliarde de dolari). Raportul său anual pentru 2022 a enumerat datorii de aproape 10,8 miliarde euro la sfârșitul anului precedent.

Și divizia de articole sportive online Signa Sports United a depus cerere de insolvență, în timp ce Signa Holding și câteva filiale mai mici și-au anunțat la rândul lor insolvența în ultimele săptămâni.

Gigantul imobiliar și de retail Signa s-a declarat în noiembrie în insolvență după ce ultimele încercări de a obține o nouă finanțare au eșuat, devenind astfel cea mai mare victimă de până acum a prăbușirii sectorului imobiliar din Europa, scrie Reuters.

Controlat de magnatul austriac Rene Benko, grupul este proprietar al clădirii Chrysler din New York, precum și al mai multor proiecte importante și al unor mari magazine din Germania, Austria și Elveția.

Signa, imperiul imobiliar și de retail în valoare de 23 miliarde de euro al lui Rene Benko, este pe punctul de a anunța un val de insolvențe, pe fondul temerilor că eforturile de salvare de ultim moment de a asigura finanțare de urgență nu vor avea succes, transmitea Bloomberg.

Mogulul austriac al Signa, grup care are numeroase subsidiare în diverse țări, ar putea depune mai multe solicitări de intrare în insolvență în următoarele săptămâni, dacă nu reușește un acord de ultim moment, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Signa Group, proprietarul clădirii Chrysler din New York, al magazinului Selfridges din Marea Britanie, al unor centre comerciale de lux în Viena și al celui mai mare lanț de magazine din Germania, are nevoie de 600 milioane de euro pentru rezolvarea necesarului de lichidități pe termen scurt. Dar timpul trece și discuțiile pentru găsirea unei soluții sunt afectate de structura complexă a Signa, care include diferiți investitori și creditori la diferite niveluri, adaugă sursele.

Signa riscă să devină unul din cele mai mari dezastre imobiliare din Europa de la criza financiară globală. Și Banca Centrală Europeană avertiza săptămâna trecută că sectorul imobiliar comercial din zona euro s-ar putea confrunta cu dificultăți ani de zile, ceea ce reprezintă o amenințare pentru băncile și investitorii care îl finanțează. Piața imobiliară europeană este sub presiune, după ce BCE a majorat semnificativ dobânzile, care sunt acum la niveluri record, iar economia încetinește.

Raportul BCE examinează amenințările la adresa stabilității financiare, subliniind temerile majore privind efectele boom-ului imobiliar care acum provoacă probleme în țări ca Germania și Suedia. Conform BCE, prețurile proprietăților comerciale sunt afectate de slăbiciunea economică și de majorările de dobânzi din ultimul an și reprezintă o amenințare pentru profitabilitatea sectorului bancar și modelul de afaceri.

Situația lui Benko este diferită de cea a altor investitori în sectorul imobiliar, el continuând să facă achiziții semnificative chiar și în ultimii ani. În condițiile în care prețurile proprietăților comerciale sunt în scădere, sporește lipsa de încredere a investitorilor, iar structura corporate obscură a Signa o face în mod deosebit vulnerabilă.

Cele mai mari expuneri ale Signa sunt față de bănci, prin creditele primite pentru a finanța achizițiile și lucrările de construcții la proiectele pe care le dezvoltă.

Julius Baer Group Ltd, unul dintre cei mai mari creditori ai Signa, a anunțat luni că își revizuiește afacerile privind acordarea creditelor către unii dintre cei mai bogați clienți ai săi, după un împrumut de 687 milioane dolari acordat unui singur investitor. Deși banca nu a dat publicității numele clientului, Bloomberg anunțase anterior că este vorba de Signa și autoritățile elvețiene de reglementare monitorizează expunerea.

Băncile din Austria aveau la jumătatea anului o expunere de 2,2 miliarde de euro la gigantul imobiliar și de retail Signa.

Raiffeisen Bank International (RBI) și Bank Austria, deținută de UniCredit, sunt responsabile pentru două treimi din această expunere, susțin sursele.

Sursele susțin că în ultimii ani RBI și-a redus semnificativ expunerea la Signa Group. Oficialii RBI și ai UniCredit nu au dorit să comenteze informațiile.

Nici reprezentanții Signa nu au răspuns imediat solicitările de a comenta.

Banca Centrală Europeană (BCE), care supervizează băncile, a refuzat să comenteze.

Ani de zile, piața imobiliară din Europa a fost în creștere, sprijinită de dobânzile ultra-scăzute, dar majorarea semnificativă a costurilor construcțiilor și a dobânzilor au dus la intrarea în insolvență a unor dezvoltatori, în condițiile în care băncile au redus creditarea, tranzacțiile au înghețat și prețurile au scăzut.

Agenția de evaluare financiară Fitch a retrogradat o divizie a Signa la “junk” (nerecomandat pentru investiții).

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!