14.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024

IT & E-commerce – Invesțiile în inovație pot fi un mijloc pentru a adresa inegalitățile de gen din diverse domenii (Women Investing in Tech Angels Club) – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ziua Internațională a Doamnei este sărbătorită la nivel mondial pe 8 martie pentru a onora realizările și contribuțiile doamnelor în diverse domenii precum politica, știința, literatura, afacerile și dezvoltarea socială.

Unul dintre domeniile puternic dominate de domni este investiția în inovatie, unde doar 2 din 10 investitori individuali sunt doamne (numiți și angel investors) și unde numai 1% din partenerii care gestioneaza fondurilor de capital de risc (VC) sunt doamne...

5 investitoare ale Clubului cu parcursuri profesionale variate venind din zone geografice diferite împărtășesc perspectivele lor asupra investițiilor în inovatie și provocările cu care se confruntă doamnele în acest domeniu de investiții...

Ziua Internațională a Doamnei este sărbătorită la nivel mondial pe 8 martie pentru a onora realizările și contribuțiile doamnelor în diverse domenii precum politica, știința, literatura, afacerile și dezvoltarea socială. Este o zi pentru a sublinia importanța egalității de gen și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la provocările cu care doamnele continuă să se confrunte la nivel mondial.

Potrivit cabinetului de consultanță Boston Consulting Group (BCG), doamnele dețin în prezent 40% din averea globală, iar aceasta ar putea crește cu 8,2% până în 2025, depășind rata de creștere de 5,2% anticipata pentru domni. Pe măsură ce doamnele devin mai bogate, influența lor crește. Ele devin astfel prezente în zonele care au fost în mod tradițional concentrate și dominate de domni.

În acest articol, sărbătorim doamnele ca noua față a bogăției și modul în care acestea acumulează o bogăție mai mare decât înainte putând astfel sa joace un rol esențial în adresarea inegalităților cu care se confruntă.

Unul dintre domeniile puternic dominate de domni este investiția în inovatie, unde doar 2 din 10 investitori individuali sunt doamne (numiți și angel investors) și unde numai 1% din partenerii care gestioneaza fondurilor de capital de risc (VC) sunt doamne. Aceste fonduri sunt cele care scriu cele mai mari cecuri și decid asupra inovației care ne afectează viețile.

Investiția în inovație (venture investment) este o clasă de active cu risc ridicat si recompensă mare, cu randamente necorelate cu randamentele altor clase de active, deoarece raportul castig/risc este printre cele mai ridicate dintre toate clasele de active. Acesta este motivul pentru care doamnele ar trebui să-și direcționeze atenția și asupra acestui tip de investiție.

WIT Angels Club este un club de investiții dedicat doamenlor cu 80+ membre în 12 tari, cu investiții de aproximativ 700 000$ în 10 startup-uri din mai multe zone geografice (Franța, US, Israel, Romania).

5 investitoare ale Clubului cu parcursuri profesionale variate venind din zone geografice diferite împărtășesc perspectivele lor asupra investițiilor în inovatie și provocările cu care se confruntă doamnele în acest domeniu de investiții.

Raluca ALEXANDRU, Executive VP la Boreal Capital Management, si in trecut Investment Professional la Goldman Sachs (bazata in Zurich, Elvetia), Roxana PRECU, Immunology Franchise Head la Sanofi UK si în trecut C-level executive la GSK (bazata in London, UK), Monica JIMAN, C-level executive la Pentalog (parte din Globalnet, si bazata in Bucuresti, Romania), Laura VOINEA, co-founder UPFLINX si in trecut CHRO la BCR-Banca pentru Locuinte (bazata in Bucurest, Romania), si Narcisa GRUMAZ, Director of Sales & Operations la Carel Woodworks (bazata in Satu Mare, Romania) sunt doamnele investitoare care împărtășesc opiniile despre investițiile în inovatie.

***

Ce v-a atras inițial în investiția în inovație?

„Realizez investiții pe piețele de capital de mai bine de 20 de ani, iar investițiile in inovatie au fost un domeniu de investiții de care unii dintre clienții mei din America au fost foarte atrași. Bănuiesc că atractivitatea pentru mine vine din investiția directă in oameni care creează idei/afaceri și satisfacția de a contribui la succesul lor”, a menționat Raluca Alexandru.

Roxana PRECU, după ce a experimentat antreprenoriatul de-a lungul mai multor proiecte, menționează că angel investing îi permite „să sprijine antreprenorii pasionați care rezolvă probleme importante și construiesc soluții disruptive. În plus, perspectiva investitionala îmi permite să rămân conectata la tendințele și tehnologiile emergente din diverse industrii. Am investit în proiecte aflate în stadiu incipient condusa de increderea în echipă și idee”.

Ce vi se pare cel mai interesant în implicarea în etapele incipiente ale dezvoltării startup-urilor?

„Cel mai captivant aspect este oportunitatea de a asista la evoluția și maturizarea ideilor inovatoare. Fiecare startup aduce o nouă viziune și abordare, iar diversitatea acestor perspective oferă un mediu de învățare continuă. Este fascinant să observăm cum echipa, cultura organizațională și strategiile sunt modelate și adaptate pentru a face față provocărilor și oportunităților de-a lungul drumului”, a mărturisit Narcisa GRUMAZ.

Laura Voinea menționează că este vorba mai mult despre „nivelul de energie, entuziasm și concentrare al echipei fondatoare. Inovația și agilitatea ating apogeul în această fază. Când se pun bazele unui nou edificiu și îl vezi prinzand contur, eu persona, am o satisfacție greu de repetat în etapele ulterioare”.

Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă doamnele în investițiile in inovatie (angel investment) și cum pot fi adresate?

Raluca PRECU subliniază că provocările pentru doamne de a se implica în domenii dominate de domni, cum ar fi investițiile, vin încă din copilărie. „Cred că fetele ar trebui să fie crescute cu un set similar de oportunități și standarde ca domni și apoi, 30 de ani mai târziu, vom avea o reprezentare egală în majoritatea structurilor economice (start-up-uri, consilii de administratie). Atâta timp cât se așteaptă ca fetele să se comporte perfect și să facă ceea ce li se spune, în timp ce pentru băieți este bine să exploreze, să eșueze, să încerce și să meargă mai departe și să construiască altceva, doamnele vor îndrăzni mai puțin, temându-se de eșec sau de imperfectie”.

Monica Jiman continuă subliniind că „dificultățile pentru doamne în accesarea rețelelor de investiții și oportunităților de investiții sunt legate de natura ecosistemului care este dominat de domni sau mai puțin accesibil doamnelor. Abordarea acestei provocări implică dezvoltarea și promovarea unor rețele mai incluzive, precum și evenimente specifice care încurajează participarea doamnelor pentru a-și consolida poziția și a-și aduce contribuția valoroasă la ecosistemul startup-uri și investițional”.

Ce perspective unice considerati că aduc doamnele în domeniul investițiilor în inovație ?

Laura Voinea este o susținătoare puternică a ideii de diversitate „cu cât perspectivele sunt mai diverse la aceeași masă, datorită experiențelor diverse, cu atât cresc șansele de a lua decizii benefice afacerii. Domeniile de interes ale publicului feminin sunt diferite de cele ale publicului masculin. Astfel, cred că este nevoie de vectori de inovare feminin pentru a echilibra cererea de pe piață și pentru a sprijini proiecte de interes pentru doamne. Și când vine vorba de proiecte cu un public mixt, cred că doamnele au o abordare mai holistică, sunt mai preocupate de nevoia de soluții durabile și cele cu impact social”.

Roxana PRECU consideră că doamnele investitoare in inovatie (angel investors) pot aduce o paleta diversificata de avantaje: rețele diverse și largi de profesioniști, privilegierea inovatiei cu impact social, mai multă colaborare și comunicare pe tot parcursul procesului investițional, role model și mentorat, deoarece doamnele investitoare servesc drept modele și mentori pentru antreprenorii aspiranți, în special doamnele fondatoare.

V-ați confruntat cu provocări în calitate de doamnee investitoare in inovatie în peisajul investitional de tip venture dominat de domni?

„Înainte de a mă alătura Clubului WIT Angels, am avut o expunere limitată la acest domeniu și, în anumite privințe, peisajul dominat de domni a fost o barieră, care poate mi-a afectat încrederea. Faptul că fac parte din acest club mi-a oferit un sentiment de securitate și încredere sporită, fiind înconjurat de o comunitate care sprijină și împuternicește doamnele investitoare”, mărturisește Narcisa Grumaz.

Roxana Precu menționează si ea ca încrederea este o provocare cheie: „Am avut situații în care m- am luptat cu încrederea și auto-advocacy în medii dominate de domni, în care simțeam că trebuie să mă conformez normelor tradiționale de gen sau anumitor comportamente agreate de majoritatea domnilor pentru a fi considerata. Ca femeie, să mă afirm cu încredere poate fi o provocare în aceste medii în care o atitudine de tip « bossy » face parte din gender bias”.

Care este principala lecție învățată ca investitoare in inovatie (angel investment)? Ce le-ați sugera altor doamne care nu au explorat încă acest tip de investitie ?

“Investițiile în startup-uri vin cu un grad ridicat de incertitudine și riscuri. Trebuie sa fii pregătită să iti asumi unele eșecuri și să înveti din ele. Din acest motiv, diversificarea portofoliului prin investiții în mai multe startup-uri poate ajuta la compensarea eventualelor eșecuri și la creșterea potențialului de randament”, spune Monica Jiman.

Raluca Alexandru, din experiența ei investițională, recomandă să „investiți în ceea ce vă place și într-o afacere la care ați fi mândra să contribuiți, nu în ceea ce credeți că va aduce cei mai mulți bani sau în care intra majoritatea investitorilor din jur. Diversifică, nu pune sume mari pe puține idei și, realizeaza aceste investiții periodic, de-a lungul anilor (în acest fel îți distribui capitalul pe un ciclu economic, mai degrabă decât să distribui toți banii în același timp)”.

Laura Voinea sugerează ca cele care experimenteaza pentru prima data investitia in inovatie „ar trebui mai întâi să se informeze, să se familiarizeze cu terminologia specifică, etapele unei investiții și riscurile asociate. Apoi, ar trebui să încerce să câștige experiență prin conectarea cu alți investitori sau investitoare, poate chiar alăturându-se unui club de investitoare și implicându-se cu sume mici și luând decizii de investiții bazate pe date”.

Sfatul Narcisei Grumaz „ar fi să riscați și să încercați. Este important să demonstrăm că acest domeniu nu trebuie să fie dominat de domni. Făcând un pas înainte, putem demonstra valoarea și perspectivele complementare pe care doamnele investitoare le aduc la masă, încurajând un peisaj investițional mai divers”.

În ceea ce privește viitorul acestui ecosistem investitional din punct de vedere diversitate de gen și incluziune, Raluca Alexandru consideră că „pentru a avea mai multe doamne antreprenoare trebuie să avem mai multe doamne investitoare, sau cel puțin mai multe doamne educate în investiții. Și a deveni investitoare in inovatie este mult mai ușor de realizat decât a deveni antreprenoare in inovație”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!