25.8 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Energie – Țările UE au convenit denunțarea unui tratat în baza căruia României i se cer despăgubiri în mai multe procese – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Profit.ro organizează cea de-a patra ediție a evenimentului IMM, o dezbatere pe teme ce preocupă antreprenorii mici și mijlocii în această perioadă, reunind reprezentanți ai autorităților, antreprenori și manageri de companii, organizații patronale, investitori, finanțatori și consultanți de business.

Tratatul permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politicile care dăunează investițiilor lor și a fost folosit în ultimii ani pentru contestarea măsurilor care duc la închiderea de facilități ale industriei energiei fosile, comentează Reuters...

CITEȘTE ȘI DECIZIE SEMNATĂ Guvernul vrea să investească peste un miliard de euro în două terminale din Portul Constanța, pentru a face față concurenței altor porturi europene.

Țările Uniunii Europene au convenit joi să renunțe împreună la un tratat internațional privind energia, din cauza temerilor că acesta subminează eforturile de combatere a schimbărilor climatice, au declarat oficiali citați de Reuters, preluată de News.ro.

Este vorba despre Tratatul privind Carta Energiei, un acord internațional încheiat în anii ’90 ce statuează principiile colaborării internaționale în domeniul energiei și care conține și prevederi privind protecția investițiilor străine în sectorul energetic

Tratatul permite companiilor energetice să dea în judecată guvernele pentru politicile care dăunează investițiilor lor și a fost folosit în ultimii ani pentru contestarea măsurilor care duc la închiderea de facilități ale industriei energiei fosile, comentează Reuters.

Cazul României este unul insolit din acest punct de vedere.

În baza Tratatului, statul român a fost reclamat la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington în cadrul mai multor proceduri de arbitraj. Majoritatea au fost însă inițiate de producători de energie regenerabilă, care cer despăgubiri pentru modificări legislative care au dus la tăierea subvențiilor primite de aceștia pentru energia verde produsă, în baza celebrelor certificate verzi care apar pe facturile consumatorilor.

Doar în 2 arbitraje împotriva României demarate cu acuzații de încălcare a Tratatului privind Carta Energiei apar ca reclamante companii din energia convențională, după cum a relatat Profit.ro aici și aici.

Miniștrii din țările UE au convenit să renunțe la tratat la o întâlnire la Bruxelles, au declarat doi oficiali UE pentru Reuters. Decizia va ajunge acum la Parlamentul European, pentru a se solicita acordul parlamentarilor. Acest lucru este considerat foarte probabil, deoarece legislativul UE a cerut anterior denunțarea tratatului.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis încă din 2021 că Tratatul privind Carta Energiei este incompatibil cu legislația comunitară.

Bruxelles-ul a propus pentru prima dată o ieșire coordonată a UE din tratat în iulie, după ce state membre, inclusiv Danemarca, Franța, Germania, Luxemburg, Polonia, Spania și Țările de Jos, au anunțat planuri de a renunța, majoritatea invocând preocupări legate de schimbările climatice.

Țările UE au amânat până acum o decizie cu privire la ieșire, deoarece unele, cum ar fi Cipru și Ungaria, erau dornice să rămână, în timp ce altele erau îngrijorate că eforturile de modernizare a tratatului se vor risipi odată cu plecarea lor. Pentru a calma aceste griji, UE a propus săptămâna trecută ca, înainte de a pleca, țările UE să permită adoptarea reformelor. Acea propunere pare să fi permis o înțelegere.

Țările UE vor aproba propunerea de a accepta reformele tratatului în luna mai, a declarat pentru Reuters o sursă din președinția UE a Belgiei, care va organiza discuțiile. Aproximativ 50 de semnatari ai tratatului au fost de acord cu reformele anul trecut, dar au avut puține șanse să intre în vigoare fără unda verde a UE.

Una dintre reformele cheie este reducerea la 10 ani, de la 20, a perioadei în care companiile energetice din state semnatare din afara UE, cum ar fi Japonia și Turcia, ar beneficia de protecție a investițiilor existente în bloc.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!