23.9 C
București
marți, iulie 23, 2024

IT & E-commerce – Luca TAGLIARETTI, Centrul European de Competență în domeniul Securității Cibernetice: Construim un scut comun în jurul infrastructurii critice din Europa, pentru a ne apăra de atacurile străine – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Luca TAGLIARETTI, Director Executiv Centrul European de Competență în domeniul Securității Cibernetice, a prezentat activitatea institutiei europene cu sediul la București, în cadrul Forumului România Digitală 2024, organizat de Financial Intelligence, pe 18 iunie.

El a spus: “Centrul European de Competență în domeniul Securității Cibernetice a fost creat în 2021, dar încă nu suntem complet independenți.

Al treilea obiectiv este să facem companiile noastre mai competitive pe piața internațională și vom face acest lucru în trei moduri: în primul rând, stabilim agenda strategică.

Luca TAGLIARETTI, Director Executiv Centrul European de Competență în domeniul Securității Cibernetice, a prezentat activitatea institutiei europene cu sediul la București, în cadrul Forumului România Digitală 2024, organizat de Financial Intelligence, pe 18 iunie.

 

El a spus: “Centrul European de Competență în domeniul Securității Cibernetice a fost creat în 2021, dar încă nu suntem complet independenți. Lucrăm pentru a deveni pe deplin autonomi până la sfârșitul acestui an.

Ceea ce facem are un impact asupra securității Europei, a infrastructurii critice și politicii industriale a Uniunii Europene.

Avem trei obiective. Primul este consolidarea autonomiei strategice a Europei, din punct de vedere tehnologic și al securității cibernetice, ceea ce înseamnă sprijinirea implementării infrastructurii critice, sprijinirea rezilienței cibernetice a întreprinderilor mici și mijlocii, sprijinirea pieței financiare digitale la implementarea DORA și altor reglementări.

Al doilea obiectiv este readucerea cercetării în Europa, întrucât cercetarea în domeniul cibernetic și IT are loc în principal în alte țări, în SUA, în Asia.

Al treilea obiectiv este să facem companiile noastre mai competitive pe piața internațională și vom face acest lucru în trei moduri: în primul rând, stabilim agenda strategică. Așadar, centrul nostru este responsabil împreună cu agenția statului membru – creăm strategia și decidem unde vor fi investițiile în următorii trei-cinci ani.

Am identificat 27 de domenii de investiții, de la sănătate la digital, finanțe, transport, la educație, aplicații militare, 5G, 6G, tehnologie duală și așa mai departe.

Odată ce agenda este definită, oferim fonduri pentru investiții. În acest moment, avem aproape 700 de milioane de euro investiți în domeniul cibernetic. Am început în 2021, aproximativ 600 de companii beneficiare din întreaga Europă primesc fonduri pentru proiecte pe cyber.

Al treilea element al muncii noastre este comunitatea. Trebuie să construim o comunitate de companii, de instituții, un centru de cercetare în întreaga Europă, într-o platformă virtuală, comunitatea trebuie să reunească cu adevărat toate ecosistemele celor 27 de state membre pentru a crea un grup uniform. Procesul este încă în desfășurare. Vom continua până în 2025.

România joacă un rol cheie. România are foarte mulți profesioniști IT, multe idei. Ecosistemul digital este foarte dinamic.

Comunitatea de experți trebuie să se implice, să lucreze împreună cu autoritățile, cu noi, pentru ca Europa să devină mai rezistentă”.

Domnia sa a mai menționat obiectivul construirii unui scut cibernetic comun: “Acesta va fi creat în 2026, am început deja, ar mai fi nevoie de încă un an pentru a fi finalizat. Scutul cibernetic este un grup de hub-uri europene, acum le construim pe primele două și apoi restul vor fi construite în următorii ani, vor fi conectate cu cea mai bună tehnologie pe care o avem disponibilă – cu noul AI, cu noua supercomputing. Apropo, Europa este unul dintre liderii mondiali în supercomputing. Acest lucru va crea într-adevăr un scut comun în jurul întregii noastre infrastructuri critice, pentru a ne apăra de atacurile străine, pentru a ne apăra de atacurile la adresa economiei noastre. Există multe oportunități pentru toată industria, pentru ca statele membre să facă parte din acest proiect, așa că vă încurajez cu adevărat să vă implicați și să ne ajutați să construim o Europă mai sigură.”

Luca TAGLIARETTI a mai spus că o provocare este crearea unei baze comune, întrucât abordarea este diferită în statele membre: “Cea mai mare provocare este faptul că sectorul industriei nu a fost deosebit de deschis, știți, în unele state membre, există o abordare foarte diferită. Unele state membre au o influență guvernamentală foarte mare asupra modului în care este reglementată industria cibernetică. Altele sunt mai deschise. Deci, o provocare este, în mod clar, să creăm o bază comună. Avem într-adevăr o taxare complet diferită, o modalitate complet diferită prin care promovăm industria digitală și cibernetică”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!