După ce protestele pentru creșterea salariului minim s-au transformat în violențe, provocând cel puțin trei morți, producătorii din industria textilă din Bangladesh au închis cel puțin 150 de fabrici ca măsură de precauție.
De câteva săptămâni, muncitorii din fabricile de textile din Bangladesh se află în grevă, solicitând o creștere a salariului minim, informează RetailDetail.eu.
În ultimele zile, aceste proteste au scăpat de sub control, astfel că după ciocnirile cu poliția, cel puțin trei persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite. În plus, furia muncitorilor a dus la jefuirea a 17 fabrici. Drept urmare, producătorii au decis să închidă cel puțin 150 de fabrici ca măsură de precauție, asta în timp ce poliția a depus plângeri împotriva a 11.000 de angajați, relatează AFP.
„Țara este considerată de companiile din fast fashion un adevărat paradis al producției, deoarece forța de muncă este ridicol de ieftină, iar normele legale de muncă nu se respectă”, explică analiștii.
Bangladesh este al doilea cel mai mare producător de textile din lume, cu aproximativ 3.500 de fabrici de confecții, producând pentru marile branduri din industria modei de fast fashion din Occident, precum Levi’s și H&M.
Sectorul însumează o cifră de afaceri în valoare de 55 de miliarde de euro și reprezintă aproximativ 85% din exporturile anuale ale țării. Cu toate acestea, cele patru milioane de oameni lucrează în condiții îngrozitoare. Până de curând, muncitorii primeau un salariu lunar de aproximativ 70 de euro. Săptămâna trecută, acesta a fost ridicat la 100 de euro, însă sindicatele vor ca suma să fie dublată.
Luna trecută, unele branduri importante din industria modei, inclusiv Gap, Puma și Abercrombie & Fitch au trimis o scrisoare prim-ministrului din Bangladesh, solicitând negocieri pașnice privind salariul minim pentru lucrătorii din domeniul textilelor. Mai mult, aceștia cer o revizuire anuală a salariilor minime. În prezent, renegocierea salariului minim are loc o dată la cinci ani.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).