FacebookTwitterLinkedIn

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că ucrainenii cu permis de şedere şi loc de muncă în Germania pot rămâne în ţară, chiar dacă Ucraina încearcă să recruteze cetăţeni care locuiesc în străinătate pentru a servi în armată în războiul împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Guvernul ucrainean a aprobat luna trecută măsuri care le interzic temporar bărbaţilor cu vârsta necesară pentru a fi mobilizaţi să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult reglementările în încercarea de a rezolva deficitul de trupe pentru a contracara atacurile Rusiei.

„Situaţia legală este de aşa natură încât rezidenţa aici nu este pusă în discuţie de acest lucru”, a declarat Scholz. „A fi pe piaţa muncii duce la asigurarea rezidenţei”, a spus el, adăugând că Germania doreşte să încurajeze ucrainenii din ţară să muncească.

După ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în urmă cu doi ani, peste un milion de ucraineni au fugit în Germania. Dar foarte puțini dintre ei sunt activi pe piața muncii, în jur de 214.000, arată Deutsche Welle. 

Michael Kretschmer, de la Uniunea Creștin-Democrată (CDU) de centru-dreapta, crede că mulți refugiați ucraineni nu caută un loc de muncă din cauza asistenței financiare pe care o primesc în Germania. 

Astfel, o persoană are dreptul la 563 de euro pe lună pentru cheltuieli. Cuplurile pot primi 506 de euro de persoană, iar alocațiile pentru copii sunt între 357 și 471 de euro pe lună, în funcție de vârsta copiilor. Statele germane acoperă, de asemenea, asigurarea de sănătate și costurile de cazare (chirie și încălzire). De asemenea, sunt asigurate fonduri pentru mobilier de casă și rechizite școlare.

Ministrul de Finanțe Christian Lindner, de la Partidul Liber Democrat (FDP), spune că Germania va cheltui între 5,5 și 6 miliarde de euro în beneficii sociale pentru refugiații ucraineni în 2024.