FacebookTwitterLinkedIn

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia celui auto) a scăzut, în termeni nominali, în ianuarie faţă de decembrie ca serie brută cu 12,5%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 3,4%.

Cifra de afaceri a scăzut ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-30,3%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-24,4%), potrivit INS.

Scăderi au fost consemnate și în activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-15,6%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-11,0%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-10,7%), comerţul cu ridicata nespecializat (-9,2%) şi din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-7,1%).

Comerţul cu ridicata specializat al altor produse a crescut cu 2,9%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, în termeni nominali, în luna ianuarie 2023, comparativ cu luna precedentă, pe ansamblu, cu 3,4%. 

Față de luna ianuarie 2022, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 11%.

Avansul a fost determinat de creșterea cifrei de afaceri din activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+41,9%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+24,1%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+22,8%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+14,3%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+13%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+7,2%) și comerţul cu ridicata nespecializat (+6,0%).

Comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a scăzut cu 8%.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna ianuarie 2023, comparativ cu luna ianuarie 2022, a crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 16,4%.