FacebookTwitterLinkedIn

Cel mai important hub economic după București, Cluj Napoca va beneficia de investiții publice în proiecte de infrastructură, de peste 4 miliarde de euro și de două proiecte majore de reconversie urbană ce totalizează investiții private de peste 800 de milioane de euro.

În plus, sunt prevăzute și patru proiecte noi de hoteluri de 3* și 4*, cel mai mare volum de dezvoltare hotelieră din România: 600 de noi camere, arată un raport al Romania Property Club (RPC). 

„La Cluj-Napoca, compania Iulius propune un proiect amplu de regenerare urbană, prin intermediul căruia fosta platformă industrială Carbochim va fi reconvertită și transformată într-un ansamblu mixed-use. Este o investiție care depășește jumătate de miliard de euro. Investiția este aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a orașului și va oferi Clujului 14 hectare care acum sunt de tip industrial și inactive”, a declarat Sorin Guttman, Project Manager, Proiect de regenerare urbană – Platforma Carbochim. 

Și investitorul sud-african Prime Kapital are în plan, pe o suprafață de 17 hectare, dezvoltarea unui centru comercial de aproximativ 75.000 mp închiriabili, a unui complex rezidențial cu aproximativ 1.400 de apartamente și a unei componente de birouri cu peste 49.000 mp. Investiția este estimată la peste 330 de milioane de euro.

În prezent, în oraș există un nivel limitat de noi oferte de terenuri pentru dezvoltare. Prețurile pentru loturile autorizate se situează între 80-120 euro/mp pentru dezvoltări logistice, 225-400 euro/mp pentru dezvoltări de retail și între 1.000 – 2.000 euro/mp pentru dezvoltările mixed-use (rezidențial & retail), relevă datele colectate de RPC de la compania locală de consultanță imobiliară Șimon, Iuga & Partners. 

Stocul total de clădiri de birouri clasa A din Cluj este de 340.000 mp, cu proiecte în dezvoltare estimate la 75.000 mp. Chiriile prime pentru clădirile de clasa A primă variază între 13,5 și 15 euro/mp. 

Cererea pentru apartamentele de vânzare are un avans de 29% în primele trei trimestre ale anului în curs față de perioada similară a anului trecut, în timp ce în T3 2023 față de T3 2022 se înregistrează o creștere de 21%, așa cum arată datele imobiliare.ro colectate de RPC. 

Oferta pentru apartamentele nou intrate în piață a înregistrat o scădere de 23% în T1-T3 2023 față de T1-T3 2022. Prețul cerut pe mp util pentru apartamentele de vânzare a înregistrat o creștere de până la 51% în ultimii patru ani, în timp ce față de anul trecut, creșterea este temperată, de doar 3%.

În ce privește stocul de retail, acesta totalizează aproximativ 150.000 mp, cu o chirie prime de 65 euro/ mp/lună. Densitatea (stocul de spații moderne / mia de locuitori) de 522 mp pe locuitor este destul de scăzută în comparație cu dezvoltarea economică accelerată și atracția orașului pentru tineret. Conform datelor CW Echinox, nivelul de 522 mp indică doar locul zece la nivel național. 

Clujul înregistrează un stoc modern de spații industriale și logistice ce totalizează 420.000 mp. Rata scăzută de neocupare (4,7%) este reprezentativă pentru dezvoltarea bazată pe cerere, cu doar 20.000 mp disponibili imediat. Chiria ”prime” pentru spații de clasă A a crescut la 4,5 euro/mp, echivalent cu chiriile de top, practicate în zona București – Ilfov. 

În sectorul hotelier, în următorii trei ani sunt în curs de dezvoltare patru proiecte hoteliere (3* & 4*) cu un număr total de 600 camere noi, reprezentând o creștere de 22% pentru piața hotelieră din Cluj, conform datelor Est Hospitality pentru RPC. În această perioadă (2024-2026), Cluj-Napoca are cel mai mare volum de dezvoltare hotelieră din România. În ultimii 10 ani, piața hotelieră din Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare creștere din România la categoria 5*, cu 613 camere noi. Prin comparație, în București au fost dezvoltate doar 534 de camere noi de aceeași categorie.

Clujul reprezintă una dintre cele mai dinamice regiuni din țară, lider al zonei de Centru-Vest, cu o populație de 679.000 de locuitori, din care 287.000 locuiesc în Cluj-Napoca. Aproape două treimi din locuitorii județului trăiesc în mediul urban, în timp ce media națională este mai mică cu 10%. Un nivel mai ridicat de urbanizare indică în general un semn al dezvoltării economice. Cu o valoare a PIB-ului pe cap de locuitor de 15.801 euro, Clujul are al doilea cel mai înalt nivel din țară. Anul trecut, BERD și-a deschis primul birou regional la Cluj-Napoca, o dovadă a importanței orașului și a potențialului său.