Grupul TeraPlast a încheiat primul semestrul din 2024 un avans de 34% al cifrei de afaceri comparativ cu perioada similară din 2023, până la 428 milioane de lei, în timp ce EBITDA, de aproape 27 milioane de lei, este peste nivelul previzionat, anunță compania.
Evoluția vine pe fondul accelerării pieței de instalații, precum și a contribuției foliilor stretch Opal și a achizițiilor recente: Grupul Wolfgang Freiler și Palplast Moldova.
Compania a raportat însă pierderi de 6,6 milioane de lei, cu 1,7 milioane de lei mai mult decât se preconiza, “pe fondul cheltuielilor nerecurente de 3,8 milioane de lei și a ramp-up-ului accelerat al business-ului de folie stretch Opal”, se arată în raportul semestrial.
Cu toate acestea, TeraPlast așteaptă să intre pe plus cu rezultatul net începând cu trimestrul al treilea.
Din perspectivă cantitativă, Grupul TeraPlast a înregistrat o creștere robustă a volumelor, cu 57%, de la 34.483 tone în S1/2023 la 54.009 tone în S1/2024.
Vânzările din afara României s-au dublat în perioada menționată, iar ponderea acestora în cifra de afaceri consolidată a ajuns la 23,5% în primul semestru din 2024, față de 15% în S1/2023.
„Investițiile recente în extinderea portofoliului de business-uri și achizițiile Grupului Wolfgang Freiler și a Palplast Moldova, împreună cu creșterile organice au adus rezultate robuste în primul semestru din 2024 pentru Grupul TeraPlast”, a afirmat Alexandru Stânean, director general al Grupului TeraPlast.
„Contextul economic nu este ideal, iar piețele pe care activăm resimt acest lucru și manifestă un mix de tendințe: construcțiile inginerești avansează în timp ce sectorul rezidențial este în contracție, iar inflația afectează puterea de cumpărare pe retail. În plus, rezultatele firmelor nou achiziționate sunt influențate de evoluția sub așteptări a piețelor vestice. Abordarea noastră orientată spre extindere geografică, reducerea dependenței de o singură piață, agilitatea în adaptarea la contextul pieței și identificarea de oportunități sunt principalele avantaje competitive care reduc semnificativ impactul negativ pe care perioadele volatile îl pot avea asupra performanței Grupului TeraPlast”, a adăugat domnul Stânean.
Cea mai bună performanță a avut-o Segmentul de Instalații, cu o creștere a cifrei de afaceri cu 33% față de S1/2023, până la 307 milioane de lei, și un avans de 15% a EBITDA față de prima jumătate a anului trecut, până la 27 milioane de lei.
Grupul TeraPlast este cel mai mare procesator de polimeri din Europa de sud-est. Grupul este compus din companiile: TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraBio Pack, Palplast Moldova, companiile Grupului Wolfgang Freiler și Somplast.
Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).