FOTO CREDIT: Forbes România
Componentă a Forțelor Navale Române – Centrul de Scafandri din Constanța – s-a axat în ultimii doi ani pe investiții în remodernizarea instituției, printre prioritățile la acest capitol regăsindu-se reabilitarea și reomologarea complexului hiperbar.
Cu o experiență în domeniu de peste 50 de ani, Centrul de Scafandri este unica instituţie de profil din România abilitată în brevetarea scafandrilor profesionişti şi autorizarea companiilor/instituţiilor cu activităţi în domeniul scafandreriei.
Practic, vorbim despre un instrument militar ce trebuie să fie permanent bine dotat, flexibil și care să beneficieze de un suport logistic şi transport naval, terestru şi aerian (la chemare) pregătite, pentru a putea răspunde în cel mai scurt timp provocărilor actuale generate de noile condiţii geopolitice şi strategice.
Pentru aceasta, planul investițional al centrului trebuie să fie upgradat în permanență.
„Investițiile destinate Centrului de Scafandri vizează patru direcții. De departe, prima presupune reabilitarea și reomologarea complexului hiperbar LH-300, deoarece acesta ne permite să ne dezvoltăm abilitățile în tot ceea ce înseamnă scufundare la mare adâncime – iar, aceste abilități ne oferă capacitatea optimă de a apăra infrastructura submarină în apele noastre teritoriale, dar și zona economică exclusivă”, a explicat pentru Forbes România comandor inginer Fănel Rădulescu, comandantul Centrului 39 Scafandri.
O altă prioritate pe care oficialii Centrului de Scafandri o au cu privire la distribuirea bugetului de investiții este și înzestrarea personalului din cadrul structurilor din subordine, mai exact din cadrul celor două divizioane, atât în zona EOD, cât și în zona scafandrilor de luptă. Scopul? Reprezentanții unității de profil își doresc relansarea a cât mai multor activități de participare la misiunile internaționale sau în cadrul celor realizate cu partenerii NATO.
„În prezent, ne aflăm într-un proces complex de reconfigurare a întregii infrastructuri. Menționez aici și construcția unui bazin semiolimpic de 25 de metri cu adâncimi de la 2 la 4 metri, cu șase culoare și cu un turn specializat pentru activități de siguranță destinat scafandrilor care activează în mediu subacvatic cu diferite echipamente sau instalații”, completează comandor inginer Fănel Rădulescu.
Potrivit acestuia, printre activitățile pe care scafandrii le vor desfășura în bazinul semiolimpic se vor numără și antrenamentele cu scenariu privind căderea din elicopter în apă.
Noul bazin ce va avea și un simulator de mini-submarin este estimat să fie dat în folosință la finalul lui 2025. Tot ca target de finalizare – anul 2025 – au și alte proiecte, precum: demararea procesului de achiziție de nave rapide de inserție și extracție a scafandrilor de luptă și a celor EOD.
Recent, Centrul de Scafandri a finalizat etapa de proiectare a refacerii capacității pentru remorcherul și nava de sprijin „Grozavul”, navă ce va fi modernizată și reutilată în așa fel încât să răspundă nevoilor secolului 21. De asemenea, au fost reabilitate și cele două nave „Venus” și „Saturn”.
Iar, ca planuri de viitor, oficialii Centrului de Scafandri din Constanța și-au propus să finalizeze și un proiect în domeniul cercetării și inovației, respectiv construirea unui poligon de antrenare subacvatică pentru scafandri.
„Acesta va fi undeva în zona Agigea. În prezent, ne aflăm în stadiul de primire a aprobărilor pentru utilizarea acestuia pe o perioadă de timp pe care o vom agrea cu autoritatea portuară”, ne-a mărturisit comandantul Centrului 39 Scafandri.
Ca cifre, în ultimii doi ani, investițiile Centrului de Scafandri au depășit 117 milioane de lei. Inaugurat în noiembrie 2022, numai noul Laborator Hiperbar – Sistem de scufundări simulate LH-300 reprezintă o investiție de peste 58,8 milioane de lei cu TVA.
„Noul laborator Hiperbar este 100% automatizat, însă fără a avea implementată tehnologia Inteligenței Artificiale, deoarece factorul uman trebuie să fie implicat în utilizarea strictă a tabelelor de decompresie”, subliniază comandor inginer Fănel Rădulescu.
De cealaltă parte, investiția în bazinul semiolimpic se ridică la aproximativ 33,4 milioane de lei cu TVA, la care se adaugă și cea de peste 24,9 milioane de lei cu TVA pentru un proiect cu centrale termice murale pe gaze naturale.
Scenariile la care pot să răspundă structurile Centrului de Scafandri au în vedere intervenţii subacvatice, operaţii militare, de prevenire şi combatere a terorismului sau de înlăturare a pericolului generat de dispozitivele explozive clasice sau improvizate, pe teritoriul naţional şi în afara acestuia, independent sau în cooperare cu alte forţe similare NATO.
Pe lângă activităţile cu specific militar, unitatea oferă servicii cu scafandri, companiilor civile interesate.
În perioada 2005-2022, în cadrul Centrului de Scafandri s-au organizat 364 de cursuri, ce au inclus atât cursuri de formare profesională inițială, cât și cursuri de formare continuă și de specializare. La acestea s-au înscris 5.638 de candidați, din care 3.785 au fost admiși, în urma evaluărilor. Din cei 3.875 de cursanți, au absolvit unele din formele de pregătire menționate anterior 3.540 de persoane, care provin preponderent din structurile MApN și SNAOPSN.
Conform Forțelor Navale Române, în ultimii 17 ani, dintr-un total de 3.540 de scafandri profesioniști brevetați, cursanții care au provenit din mediul civil au reprezentat ca cifră numai 3%, iar cei din mediul militar, 97%.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).