FacebookTwitterLinkedIn

FAN Courier va încheia anul cu un plus de 15%, ajungând la o cifră de afaceri de 250 de milioane de euro, creștere datorată investițiilor și consolidării în regiune, au anunțat cei trei fondatori Felix Pătrășcanu și frații Adrian și Neculai Mihai.

Tarifele companiei au crescut în ultimul an cu circa 10%, dar și cheltuielile, din cauza măririi salariilor, scumpirii combustibililor și a mașinilor, care au avut un impact de 25-30% asupra costurilor.

„Putem caracteriza anul 2023 ca fiind mai bun decât 2022, în pofida faptului că am avut creşteri importante de costuri, inflaţie mare şi o situaţie destul de dificilă în apropiere de graniţe. În pofida prelungirii problemelor din 2022, în acest an, lucrurile s-au mai aşezat, au fost mai previzibile, astfel că am putut pune în aplicare strategia de investiţii planificată, în plus, am reuşit să finalizăm o investiţie care nu era în planul iniţial: hubul internaţional de la Arad. Interesul sellerilor internaţionali pentru piaţa românească este o tendinţă care s-a transformat în certitudine, în 2023”, a declarat Adrian Mihai, CEO şi cofondator FAN Courier.

Interesul comercianţilor internaţionali pentru piața românească și creșterea semnificativă a comerțului online au determinat compania de curierat să investească 4 milioane euro în hubul din Arad, dintr-un buget total anual de circa 35 milioane euro. Numai în perioada Black Friday, compania a avut peste 1,1 milioane de expediții, față de circa 600.000 într-un weekend obișnuit.

Compania de curierat a demarat lucrările de extindere și modernizare a depozitului de la Ștefănești, din nord-estul Capitalei, care se va finaliza anul viitor. Totodată, sunt vizate extinderi ale rețelei de lockere, investiții în digitalizare și un update al platformei selfAWB.

FAN Courier are în jur de 120 de depozite la nivel național, dar marea parte sunt închiriate. “Noi nu ne propunem să fim dezvoltatori imobiliari, investim doar în proiectele unde avem automatizare, precum cele de la Ștefănești (București), Brașov, Cluj Napoca, urmează în Sibiu unde avem nevoie de autorizații, nu știm cât va dura procesul. La Cluj Napoca a durat trei ani, poate în Sibiu se mișcă lucrurile mai repede”, a declarat Adrian Mihai. 

Cele mai mari spații închiriate de companie sunt la Timișoara și la Arad, unde noul hub depășește 10.000 mp. Dar cea mai mare investiție a companiei va fi la Ștefănești. Acesta va fi cel de-al treilea depozit din zonă, dezvoltat pe 26.000 mp și va avea un centru de fulfillment, iar investițiile vor depăși 35 de milioane de euro, potrivit lui Neculai Mihai. 

“Aici, în București, putem să mai construim încă aproape 40.000 mp. Avem terenuri în proprietate și în Sibiu, în jur de 8 hectare, în Cluj 5,5 hectare, iar la Brașov în jur de 4 hectare”, a punctat și Adrian Mihai.

FAN Courier își propune să devină lider de curierat și pe piața din Republica Moldova, unde a investit până acum în jur de 5 milioane de euro, iar alte 3 milioane ar putea urma. În 2023, afacerile generate de această piață au ajuns la 1,5 milioane de euro, iar pentru 2024 sunt estimări de creștere cu 100%.