FacebookTwitterLinkedIn

În ultimii cinci ani, industria wellness a cunoscut o creştere semnificativă. Și asta pentru că, după anul pandemic 2020, oamenii au început să integreze în viaţa lor sportul și terapiile spa.

Conform unui raport realizat în anul 2023 de către European Spa Association, piaţa spa din România a crescut cu o rată anuală de aproximativ 12% în perioada 2018 – 2022. Tradusă în limbaj de business, această statistică a devenit unul dintre reperele antreprenorilor care au ales să investească în afaceri ce țin de sfera hotelieră.

Este cazul și Hotelului Peştera Wellness & Spa, hotel situat la cota 1600, pe platoul Peștera-Padina și care şi-a deschis oficial porţile pentru turişti în decembrie 2024, fiind prima unitate de cazare de 5 stele din judeţul Dâmboviţa. Hotelul a fost construit în mai puţin de doi ani. Amplasat în mijlocul unora dintre cele mai emblematice obiective turistice, precum Babele, Sfinxul, Peştera Ialomiţei, Cheile Tătarului şi Lacul Bolboci, hotelul este o investiție gândită, proiectată și finanțată de omul de afaceri Valentin Calcan, recunoscut ca unul dintre antreprenorii principali din industria textilă și președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Dâmbovița (familia Calcan este proprietara Grupului Industrial Alca, cu activităţi în industria de tricotaje destinate exportului).

În prezent, industria hotelieră din România se află într-o continuă transformare, cu un accent tot mai pronunțat pe sustenabilitate, digitalizare și experiențe personalizate. Pe de o parte, hotelurile de 3 stele sau mai puține se concentrează pe optimizarea costurilor, astfel încât să obțină un preț cât mai bun pentru turiști, acesta fiind criteriul principal de selecție pentru această categorie de hoteluri, în timp ce hotelurile de 4 și 5 stele își îndreaptă atenția către detalii mici care fac diferența – zone inedite de relaxare și facilități extra, restaurante cu preparate deosebite, concentrându-se mai mult pe crearea unei experiențe memorabile pentru turiști.

„Așa s-a născut ideea de reclasificare a <vechiului hotel> Peștera la 4 stele. Perioadele destul de mari când nu mai aveam nicio camera liberă a fost factorul important în luarea unei decizii privind dezvoltarea afacerii. De peste douăzeci de ani românii călătoresc în Europa fără vize. Veniturile personale au crescut continuu și o vacanță atât în Turcia sau în Grecia ori la ski în Austria este accesibilă pentru foarte mulți dintre noi. Am fost mulți dintre noi în vacanțe și am văzut ce înseamnă un hotel modern, ce înseamnă servicii de calitate. Ori România, din păcate, încă nu oferă mare lucru la cel mai ridicat grad de confort”, explică pentru Forbes România Oana Voicu, directorul general al Hotelului Peştera Wellness & Spa.

Potrivit acesteia, hotelurile de 5 stele sunt construite de obicei în marile orașe, sunt investițiile multinaționalelor, ale brandurilor consacrate, astfel că deseori multe dintre acestea au ca specific zona de business.

„Puțini sunt cei care au investit în hoteluri de 5 stele pentru relaxare. Ca urmare această nișă are un potențial uriaș și era practic obligatoriu să mergem pe acest drum. Noi, aici, mizăm pe segmentul de turiști care apreciază calitatea și serviciile personalizate”.

Astfel, hotelul Peştera a ajuns să-și câștige titulatura de „primul hotel de cinci stele situat în staţiunea turistică de interes naţional Peştera-Padina, din Munţii Bucegi”. Valoarea investiţia s-a ridicat la 15 milioane de euro, din care 5 milioane de euro provin dintr-un împrumut acordat de Garanti BBVA. Capacitatea hotelului este de 63 de camere, dintre care 55 sunt duble şi opt apartamente. Hotelul mai dispune şi de un bar, restaurant, cât şi de un centru de wellness şi spa, cu piscină interioară şi exterioară, saune şi saloane de masaj.

Pentru hotel Peștera din Munții Bucegi, perioada sărbătorilor de iarnă a fost un real succes. Hotelul a raportat un grad de ocupare de 100%, iar pentru sezonul estival, reprezentanții hotelului estimează un grad de ocupare de peste 80%, „având în vedere interesul crescut pentru activitățile în natură și pentru zona de wellness”, spun aceștia.

Ca planuri de viitor, oficialii hotelului au ca prioritate unele proiecte referitoare la diversificarea facilităților de petrecere a timpului liber pentru turiștii din stațiune. „Ne dorim, de exemplu, să investim într-o pârtie de săniuș/ski, însă toate acestea le vom face pas cu pas”, a completat Oana Voicu.

Hotelul Peștera își are originile în anul 1923, când a fost inaugurată prima cabană turistică în Poiana Crucii, lângă Mănăstirea Peștera Ialomiței, la inițiativa lui Mihai Haret, nepotul savantului Spiru Haret. Distrusă de un incendiu în 1940, a fost reconstruită și inaugurată în 1942, rezistând până în 1970, când un nou incendiu a dus la demolarea sa. Între 1970 și 1978, a funcționat temporar în barăci, iar în 1974 s-a început construcția actualului hotel, inaugurat la 31 decembrie 1978, având 148 de locuri.

După privatizarea din anul 1998, hotelul a fost modernizat, dotat cu spa și reclasificat la 3 stele. Noi îmbunătățiri au fost aduse după achiziția din 2003 de către Grupul Industrial Alca, fiind extins restaurantul și renovate camerele. În 2015, hotelul a fost clasificat la 4 stele, iar din 2020 a început construcția unui nou spațiu Wellness & SPA de 5 stele, inaugurat oficial pe data de 30 noiembrie 2024.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.