FacebookTwitterLinkedIn

Până în 2026, se estimează că în Europa se vor construi doar aproximativ 1,5 milioane de unități locative, în scădere cu 13% față de 2023, arată un studiu al Euroconstruct, o rețea independentă de prognoză a pieței construcțiilor.

În cazul Germaniei, este vorba de o scădere estimată să atingă 35%. „În special din cauza creșterii puternice a costurilor de construcție și finanțare, este foarte dificil să construiești case noi în Germania”, spune Ludwig Dorffmeister, expert în construcții al institutului ifo. „Scăderea numărului de autorizații de construcție nu este de bun augur pentru următorii ani”, adaugă el.

Climatul construcțiilor rezidențiale continuă să se răcească în majoritatea celor 19 țări analizate de Euroconstruct, din care nu fac parte România, Bulgaria, Grecia sau statele baltice. În afară de Germania, numărul de locuințe finalizate între 2024 și 2026 va scădea cel mai puternic în Suedia, cu 47%, față de 2023. Franța va avea parte de o scădere de 22% și Danemarca de o scădere de 19%, potrivit studiului. 

„Experții în construcții observă că familiile trebuie să se confrunte, în mod special, cu costuri mai mari ale împrumuturilor și cu o marjă financiară redusă”, mai spune Dorffmeister. 

În aceste condiții, nevoia de locuințe noi, destul de pronunțată în multe locuri, este împinsă deocamdată în plan secund. Cu toate acestea, există semne pozitive în Irlanda, Slovacia și Marea Britanie.

În general, investițiile în clădiri rezidențiale noi din Europa vor fi cu 6,4% mai mici în 2026 decât în ​​2023. Cheltuielile pentru întreținerea și renovarea locuințelor vor scădea cu doar 1,2% până în 2026.

Spre deosebire de domeniul rezidențial, se estimează că ingineria civilă din Europa va înregistra o creștere totală de 7,5% până în 2026. Experții se așteaptă la un impuls peste medie, în special în segmentele energetic și feroviar. Segmentul de management al apei va crește, de asemenea, într-un ritm peste medie. „Aici, forțele motrice includ ținte politice privind energia și mediul, ajustări de capacitate la infrastructura de transport și nevoia de modernizare a rețelei în general”, spune Dorffmeister.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.