FacebookTwitterLinkedIn

Mauricio Mesa Gomez, director general Cordia România și Spania

Într-un context economic plin de provocări, Forbes România a invitat reprezentanți importanți din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate și trăite în anul 2022 și despre provocările anului 2023, în cadrul proiectului editorial #lecțiipentru2023.

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2022?

Adaptare. Segmentul rezidențial din România a avut o evoluție neregulată în 2022, din mai multe motive, și anume nesiguranța provocată de războiul din Ucraina, inflația ridicată și costurile în creștere ale energiei și materialelor de construcții. În București, la toate acestea s-au adăugat lipsa de predictibilitate și imposibilitatea dezvoltatorilor de a-și face planuri de business. 

În plus, modificarea normelor fiscale, în special a scăderii de la 1 ianuarie 2023 a plafonului de preț pentru care poate fi perceput TVA de 5% la achiziția de locuințe, de la 140.000 de euro la 120.000 de euro, după doar un an, a adus o presiune suplimentară. Cei mai mulți dintre dezvoltatori au gândit proiectele pe care le-au dezvoltat în 2021 și 2022 cu un mix de locuințe adaptat TVA 5% pentru plafonul de 140.000 de euro, iar acum sunt în situația în care acest mix este adaptat într-o mai mică măsură cererii existente în piață. 

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2022? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

La nivel macroeconomic, inflația ridicată și creșterea costurilor la energie și materiale de construcții au reprezentat principalele motive de îngrijorare. Prețurile în creștere afectează atât populația, a cărei putere de cumpărare scade și, implicit, cererea se diminuează și pe segmentul rezidențial; cât și companiile, ale căror costuri de producție devin mai mari. 

La nivelul segmentului rezidențial din București, situația generată de suspendarea PUZ-urilor și lipsa oricărei soluții pentru dezvoltatorii responsabili, au reprezentat mai mult decât motive de îngrijorare. Cordia România are un portofoliu de terenuri în București, pe care intenționează să dezvolte 2.000 de apartamente pe termen mediu, dar pentru niciunul dintre aceste terenuri nu am putut crea un plan de dezvoltare, întrucât documentațiile sunt blocate, în unele cazuri de aproape doi ani. 

Am continuat construcția la a doua fază a proiectul rezidențial Parcului20, pe care îl dezvoltăm în zona Expoziției. Prima fază este finalizată din 2021, este locuită și este vândută în proporție de 99%. A doua fază va fi finalizată în acest an și este vândută în proporție de peste 80%. 

În luna martie am lansat vânzările în România pentru proiectul Jade Tower, pe segmentul rezidențial de lux, pe care Cordia îl dezvoltă în Fuengirola, Costa del Sol, Spania. Lucrările de construcție au fost demarate în luna iulie a acestui an. Am remarcat pe parcursul anului un interes în creștere al investitorilor români pentru apartamente în afara țării și am încheiat câteva tranzacții cu apartamente din Jade Tower, altele fiind în discuții avansate. 

Cum a influențat războiul din Ucraina activitatea companiei dvs.?

Impactul războiului din Ucraina a fost unul dublu, direct și indirect. În mod direct, în luna februarie, imediat după izbucnirea conflictului, vânzările de apartamente au scăzut brusc la nivel de piață. Cumpărătorii potențiali au amânat decizia de achiziție și au așteptat să vadă ce se întâmplă. Acest moment a durat aproximativ două luni, după care vânzările și-au revenit. 

Indirect, am fost afectați, la fel ca alți jucători din piață, de înrăutățirea situației economice, ca rezultat al războiului. Costurile cu energia au crescut, prețurile materialelor de construcții la fel și, în general, contextul economic a devenit unul marcat de inflație în creștere abruptă. Tot indirect, efectele războiului s-au văzut și în puterea de cumpărare a populației, care a scăzut pe fondul inflației ridicate.

Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România?

Punctele tari ale mediului de afaceri din România sunt legate în primul rând de capacitatea de adaptare la schimbare. În domeniul nostru de activitate, reglementările urbanistice și fiscale se modifică destul de des, astfel că suntem nevoiți să adaptăm oferta și mix-ul de apartamente, menținând în același timp în centrul preocupărilor noastre caracteristicile cererii. 

Punctele slabe apar în momentul în care nu te mai poți adapta la schimbare, acolo este riscul major pentru companii. Iar modificările fiscale frecvente și lipsa de transparență și soluții în domeniul reglementărilor urbanistice nu ușurează deloc activitatea mediului de afaceri. 

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar pentru industria/domeniul dvs. în anul 2023?

Am putut vedea în acest an că războiul din Ucraina are implicații economice la nivel global, nu doar european sau asupra țărilor vecine. Acest conflict, dacă nu se va încheia, va rămâne în 2023 una dintre cele mai mari provocări umanitare și economice la nivel global. 

În privința dezvoltărilor rezidențiale din București, absența reglementărilor urbanistice va fi cea mai mare provocare și în 2023. Și nu doar pentru dezvoltatori, care nu vor mai demara proiecte noi, ci și pentru clienții potențiali. În lipsa livrărilor de proiecte rezidențiale noi, a scăderii stocului existent și în condițiile în care cererea este încă puternică, prețurile vor crește semnificativ.