Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.
Gabriel-Andrei Țecheră, Director Guvernanță Corporativă și Relații Investitori TTS (Transport Trade Services)
Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023?
„Complicat”. 2023 a fost anul în care consecințele tensiunilor la nivel geopolitic s-au făcut simțite din plin în mediul economic. Dar refuzul de a accepta realitatea că economiile vestice au intrat într-un conflict economic complet nepregătite a fost cel mai important factor care a condus la dificultățile care au caracterizat anul 2023. De-ar fi să amintim numai ineficiența sancțiunilor economice, care nu doar că au ratat toate țintele pe care l-au avut în vizor, dar au afectat în mai mare măsură economiile vestice, și ar fi de ajuns.
Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei, comparativ cu estimările de la începutul anului?
Pe lângă preocuparea privind nivelul general al activității economice, anul 2023 a adăugat un nou motiv de îngrijorare: escaladarea războiului din Ucraina. Așa cum se vedeau lucrurile la începutul anului, dacă noile rute logistice puse la punct în anul 2022 destinate exporturilor ucrainene de produse agricole nu aveau să fie afectate de război, 2023 urma să fie un an foarte bun. Ceea ce din fericire s-a întâmplat, 2023 urmând să fie în estimările noastre un an mai bun decât 2022, la rândul lui un an record pentru activitatea TTS și a Grupului.
Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?
Capacitatea ridicată de adaptare a grupului TTS ne-a permis să ne repoziționăm rapid ca răspuns la schimbările aduse de războiul din Ucraina, și să contracarăm orice efecte negative asupra activității noastre. Aceeași capacitate de adaptare ne va fi de folos și în privința consecințelor economice ale conflictului din Israel, care, dacă nu se vor cristaliza soluții credibile de rezolvare, va avea efecte negative asupra economiei globale în 2024.
Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?
O mare vulnerabilitate a economiei românești o reprezintă ponderea mare pe care o reprezintă UE în comerțul exterior. În contextul economic actual, afectat de crizele la nivel geopolitic, România nu va putea evita o posibilă înrăutățire a condițiilor economice în anii care vor urma. Pe de altă parte, România are câteva puncte tari: accesul la resurse (relativ) ieftine precum cele energetice și resursa umană bine pregătită, dar în contextul economic global actual este greu de estimat dacă va fi suficient pentru a face față unei posibile înrăutățiri a condițiilor economice la nivel european.
Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?
Blocarea intrării în Schengen rămâne o barieră în calea fluidizării schimburilor comerciale ale României cu cele mai dezvoltate economii din UE, cu efecte negative asupra economiei românești. Iar intrarea în OECD ar conduce la o creștere a fluxurilor de capital de care România are nevoie pentru accelerarea dezvoltării.
Pe de altă parte, datorită poziției geografice favorabile – acces la Marea Neagră și peste 1.000 de km de cale navigabilă pe Dunăre, România ar putea deveni un important hub de tranzit pentru comerțul internațional. Strategia de dezvoltare a României ar trebui să aibă ca punct central extinderea și modernizarea portului Constanța și conectarea acestuia cu restul Europei prin intermediul coridorului TEN-T (coridor Rin-Dunăre).
Extinderea, modernizarea și reabilitarea cheurilor și a întregii infrastructuri portuare ar putea conduce la o creștere a fluxurilor de mărfuri tranzitate, prin mărirea vitezei de operare și asigurarea accesului mai multor nave de capacități ridicate.
Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?
Vom continua să investim în dezvoltarea capacităților de depozitare și în creșterea vitezei de operare a terminalelor noastre portuare – în special cele din portul Constanța, precum și în înnoirea parcului de barje, atât prin construcția de barje noi cât și prin achiziții. În paralel, ne vom concentra asupra aducerii sistemului de raportare de sustenabilitate, operaționalizat în grup în anul 2014, la nivelul cerut de standardele ESRS.
Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru domeniul în care activați, în anul 2024?
Cea mai mare provocare va fi decuplarea treptată a Sudului global de economiile dezvoltate din emisfera vestică, în paralel cu declinul dolarului ca monedă internațională de schimb. Este dificil de estimat măsura în care aceste evoluții vor afecta ritmul de creștere economică, însă fragilitatea sistemului economic actual bazat pe consum și cu acces din ce în ce mai redus la principalele resurse economice – materii prime, bază de producție și capital uman, va cântări greu în această ecuație.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.forbes.ro).