FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Marius Costin, CEO regional Mokka

Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023?

„Agitație”. 2023 a fost un an în care războiul din proximitatea noastră a continuat și, mai mult, i s-a adăugat un nou conflict. Pe plan intern, mediul de afaceri s-a confruntat cu un nou sistem de taxare și costuri ridicate. În acest context, companiile au fost nevoite să caute noi modalități de dezvoltare și soluții cât mai eficiente pentru toate aceste provocări.  

Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei, comparativ cu estimările de la începutul anului?

Pe lângă cele prezentate mai sus, rata mare a dobânzilor a fost un motiv de îngrijorare, pentru că se poate corela cu o încetinire a activităților economice. 2023 a fost un an intens, cu multe evenimente pentru companie. A debutat cu expansiunea Mokka pe piața din Bulgaria și a continuat cu consolidarea poziției noastre pe piața internă. Am adăugat noi parteneri portofoliului deja deținut, printre care platformele Shopify și ContentSpeed, Reserved, Boutique Mall, Optiblu, F64, Somproduct, Aosom, CCC, Humanic, Office Shoes, Diverse, Savicki, W. Kruk și alții. Lansăm noi produse, care vor avea un impact asupra experienței de shopping – mă refer la cardul virtual pentru cumpărături în aplicație din România, emis de Mokka în parteneriat cu DiPocket, un fintech de top specializat în emiterea de carduri și plăți. În 2023, rata clienților care au făcut cumpărături repetate cu Mokka a ajuns la 60%, deci, am putea spune că am înregistrat rezultate apropiate de așteptările de la începutul anului. 

Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Crizele suprapuse din 2023 au avut impact asupra economiei globale, prin urmare și asupra celei naționale. În primul rând, au influențat negativ rata inflației și cea a dobânzilor, iar ca o consecință și accesul la finanțare a devenit mai dificil. Ori, după cum se știe, creșterea economică este facilitată de posibilitatea finanțării în condiții optime a proiectelor de investiții. 

Care sunt punctele tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Aș enumera poziția geopolitică strategică, dimensiunea deloc neglijabilă a țării în zona Europei Centrale și de Est, o creștere economică accelerată față de alte economii și un mediu social stabil. Între puncte slabe nu pot să nu menționez legislația greoaie, taxarea ridicată, dobânzile mari și lipsa promovării de țară, care ne-ar aduce avantaje evidente. 

Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Urmează un an electoral complex, iar într-un scenariu ideal întreg mediul de business ar fi încântat să vadă o stimulare a investițiilor, scăderea taxării și o mai mare predictibilitate legislativă. Diminuarea cheltuielilor publice și digitalizarea activității instituțiilor sunt puncte pe ordinea de zi a autorităților, dar, tot într-un scenariu ideal, probabil întreaga societate s-ar bucura ca aceste procese să fie mult accelerate. 

Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Pentru anul următor ne dorim o consolidare a poziției noastre pe piețele unde activăm. Totodată, urmărim îmbunătățirea aplicației mobile Mokka și dezvoltarea de noi funcții, dar și de produse financiare care să răspundă necesităților în creștere ale clienților. BNPL este un segment economic cu o dezvoltare explozivă la nivel mondial și nu ne îndoim că 2024 va fi, cu siguranță, un an plin de acțiune!

Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru domeniul în care activați, în anul 2024?

Sperăm ca în 2024 să asistăm la o stingere a conflictelor internaționale actuale și să nu mai apară altele noi. Alte provocări cu care ne vom confrunta anul următor vor fi legate de scăderea ratei inflației, precum și de găsirea de modalități de stimulare a investițiilor.