FacebookTwitterLinkedIn

Creștere ușoară a producției industriale în primele patru luni din 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Creșterea a fost de 0,8% în termeni de serie brută și de 0,2% ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.

Detaliind pe sectoare, industria prelucrătoare a avut o contribuție semnificativă la această creștere, cu un avans de 1,9% în serie brută și 1,2% ajustată. În contrast, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 5,3% în serie brută și 6,2% ajustată. Industria extractivă a înregistrat o scădere ușoară de 0,5% în ambele serii.

În luna aprilie 2024, comparativ cu luna martie, producția industrială a scăzut cu 2,1% în serie brută și 1,3% ajustată. Această scădere lunară a fost determinată de reducerea producției în toate cele trei sectoare industriale principale, în special în sectorul de producție și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, care a înregistrat o scădere de 16,7%.

Comparativ cu aprilie 2023, producția industrială a crescut cu 12,1% în serie brută, datorită creșterilor semnificative din industria prelucrătoare (+16,9%) și industria extractivă (+5,0%). Cu toate acestea, sectorul de energie a continuat să scadă, înregistrând o diminuare de 14,7%.

Pe serie ajustată, producția industrială a fost cu 3,6% mai mare față de aprilie 2023, susținută de creșterea în industria prelucrătoare (+6,4%) și industria extractivă (+3,9%), în timp ce producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au scăzut cu 14,8%.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.