FacebookTwitterLinkedIn

Compania românească de inginerie și tehnologie Simtel Team, listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București, vizează în 2023, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 296,1 milioane de lei, EBITDA de 31,5 milioane de lei și un profit net de 25,6 milioane de lei. 

Bugetul de venituri și cheltuieli la nivel consolidat pentru anul 2023 include rezultate preconizate a fi generate de Simtel Team, Simtel Solar, entitate din Republica Moldova în care Simtel Team deține întreaga participație, precum și ANT Power Energy și Agora Robotics, în cadrul cărora Simtel Team deține o participație de 51%. 

„Anul acesta se anunță a fi și mai intens decât 2022, deoarece tot mai multe companii au în vedere realizarea de investiții în energie regenerabilă. Motivele pentru care companiile implementează pași în această direcție sunt legate, pe de-o parte, de reducerea costurilor la energie, iar pe de altă parte, de îmbunătățirea performanței de sustenabilitate din perspectiva ESG. Totodată, prin PNRR sunt disponibile fonduri europene importante dedicate sectorului de energie verde.”, a declarat Iulian Nedea, cofondator și CEO al Simtel Team. 

La nivel individual, în 2023, Simtel vizează o cifră de afaceri de 279 milioane de lei, o creștere cu 104% comparativ cu 2022 și un profit net de 24,2 milioane de lei, dublu față de 2022. Ponderea semnificativă a veniturilor va fi formată din proiectele de energie regenerabilă pe care Simtel le are în lucru pentru 2023 și pe cele pe care le estimează să le atragă pe parcursul anului.

În ceea ce privește construcția de centrale electrice fotovoltaice, Simtel estimează că anul acesta va pune în funcțiune centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de aproximativ 80 MWp, comparativ cu 45 MWp instalați în 2022. De asemenea, conducerea are în vedere creșterea numărului de proiecte și în Republica Moldova, unde a deschis o filială la finalul anului trecut. 

În plus, compania are în vedere intrarea pe un nou segment de clienți, din sectorul agricol. Tot mai multe ferme care utilizează sisteme de irigații, în special în perioadele de secetă, au un consum de energie ridicat, ce poate fi redus prin implementarea unor panouri fotovoltaice.

Parcurile fotovoltaice pe care le operează Simtel însumează peste 200 MWp instalați și produc anual 260.000 de MWh, corespondentul consumului a 73.000 de locuințe într-un an.