FacebookTwitterLinkedIn

Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda New Strategy Center relevă că peste trei sferturi dintre români se opun ieşirii ţării atât din UE, cât şi din NATO.

Sondajul realizat în perioada 1-17 martie 2023 demonstrează că 76,8% dintre respondenți susțin că România nu ar trebui să iasă din Uniunea Europeană, asta în timp ce 19,7% ar fi de acord cu ieşirea ţării din blocul comunitar, notează Monitorul Apărării și Securității.

„Dezbaterile alarmiste cu privire la prăbuşirea încrederii românilor în UE trebuie nuanţate pentru că ele nu reflectă realitatea percepţiei publice şi pot reprezenta combustibil pentru diverse entităţi cu discurs anti-european şi patriotard. Încrederea romanilor în UE nu s-a prăbuşit! Ea creşte şi scade periodic în funcţie de diverse subiecte de pe agendă, dar nu putem vorbi despre o prăbuşire. Mai mult decât atât, în condiţiile în care peste 3 pătrimi dintre români nu vor ca România să iasă din UE şi 80% nu vor ca România sa iasă din NATO, lucrurile devin foarte clare. Apartenenţa noastră la UE şi NATO este unul dintre cele mai mari câştiguri din istorie pentru întreaga naţiune română care s-a constituit cu faţa spre Vest”, subliniază Remus Stefureac, INSCOP Research, STRATEGIC Thinking Group.

În ceea ce privește statisticile despre o posibilă ieșire a României din NATO, sondajul scoate în evidență că 80% dintre respondenţi consideră că România nu ar trebui să iasă din Alianța Nord-Atlantică. Asta în timp ce 16,1% împărtăşesc părerea contrarie, iar 3,9% au specificat că nu ştiu sau nu vor să se pronunțe.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda New Strategy Center. Datele au fost culese în perioada 1-17 martie 2023, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 1103 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.