FacebookTwitterLinkedIn

Producătorul de pavele și borduri Symmetrica va investi, până la finalul anului în curs, peste 6 milioane de euro în dezvoltarea de parcuri de panouri fotovoltaice în opt dintre fabricile sale. Astfel, se mizează pe acoperirea unei părți importante din consumul de electricitate necesar activității din fiecare unitate. 

„Suprafețele achiziționate pentru construcția fabricilor noastre au fost din start gândite pentru a acomoda instalarea unor astfel de sisteme de producție de energie verde”, a declarat Sebastian Bobu, Director Executiv al Symmetrica. 

Conform reprezentantului companiei, opt dintre unitățile de producție proprii vor dispune, până la finalul lui 2023, de parcuri fotovoltaice proprii. Printre acestea se numără fabricile din Verești – atât cea destinată producției de pavele, cât și Symmetrica Tech, Solca, Doaga, Arad, Bolintin Deal și Podul Iloaiei. Fabrica Symmetrica Tech din Verești dispune deja de parc fotovoltaic, deoarece lucrările au fost finalizate și sistemul este funcțional. De asemenea, și noua unitate ce urmează a fi inaugurată în acest an în apropiere de Constanța va avea instalat un astfel de sistem. 

“Vom încheia acest an cu parcuri fotovoltaice amplasate în opt dintre fabricile noastre și estimăm că vom acoperi, astfel, pentru fiecare punct de lucru, cca. 80% din consumul de energie din surse proprii”, a mai spus Sebastian Bobu. 

Fiecare dintre parcurile fotovoltaice dezvoltate de companie va fi amplasat pe o suprafață de cca. 10.000 mp, va avea o putere instalată de 520/h KW și va fi capabil să producă în jur de 620.000 kWh de energie electrică curată pe an, echivalentul consumului anual a aproximativ 200 de gospodării. 

În plus, fiecare parc fotovoltaic va reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 270.000 kg pe an, echivalentul a peste 13.000 de copaci plantați sau a evitării a aproximativ 30 de tone de deșeuri arse în instalații de incinerare. 

Potrivit reprezentantului companiei, investiția va fi amortizată în următorii patru ani, la prețul actual al energiei. De asemenea, Symmetrica a obținut și statutul de prosumator, urmând ca în perioadele în care nu are nevoie de întreaga energie produsă în sistem propriu, să o livreze în rețea.