FacebookTwitterLinkedIn

Furnizorul nipon de echipamente pentru construcții Komatsu a anunțat rezultatele consolidate pentru primele nouă luni ale anului fiscal care se încheie la 31 martie 2024. În intervalul respectiv, vânzările nete au totalizat 2.795 miliarde de yeni (17,3 miliarde de euro), în creștere cu 10,1% față de perioada similară din exercițiul financiar precedent. 

În industria de construcții, minerit și utilități, cererea de echipamente de construcții a scăzut în principal în America Latină, Europa și Asia, dar a rămas constantă în America de Nord. Cererea de echipamente miniere a rămas puternică.

Vânzările au crescut față de perioada similară din urmă cu un an, parțial susținute de majorarea livrărilor de piese de schimb și de sporirea veniturilor din servicii. 

Evoluțiile reflectă utilizarea ridicată a utilajelor, în special a echipamentelor miniere, dar și îmbunătățirea prețurilor de vânzare în majoritatea regiunilor lumii, care se suprapune peste deprecierea yenului japonez. 

În domeniul mașinilor industriale, vânzările au crescut față de anul precedent, în principal datorită creșterii vânzărilor de prese mari pentru industria de automobile.

În ceea ce privește profitul pentru perioada de nouă luni analizată, venitul din exploatare a crescut cu 30,8% față de perioada similară de acum un an, la 453,4 miliarde de yeni (2,8 miliarde de euro). Acest lucru a fost susținut de prețurile de vânzare mai mari, în majoritatea regiunilor lumii, și de deprecierea yenului japonez, care au compensat efectele negative ale majorării costurilor fixe și ale prețurilor materialelor. 

Rata veniturilor din exploatare a crescut cu 2,6 puncte procentuale, până la 16,2%. În România, utilajele Komatsu sunt disponibile prin intermediul companiei Kuhn România. Ultimele date disponibile, din 2022, indicau o cifră de afaceri de 242,76 milioane de lei, cu aproape 19% mai mare față de cea anunțată în exercițiul financiar anterior.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.