2.5 C
București
marți, decembrie 5, 2023

Retail – Avertisment ANBR cu privire la efectele în lanț ale taxei pe zahăr – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

“Sectorul nostru a fost deja penalizat cu o așa-zisă taxă pe zahăr, mascată printr-o mărire a cotei de TVA de la 9% la 19%, aplicată de la 1 ianuarie 2023 doar pentru industria noastră, fie că vorbim de băuturi răcoritoare cu sau fără zahăr.

Aceasta impune o povară disproporționată asupra consumatorilor români, care se confruntă deja cu o putere de cumpărare redusă din cauza inflației generale în creștere, la care inflația alimentară are o contribuție majoră.” a declarat Alice Nichita...

În prezent, TVA-ul pentru băuturile răcoritoare are o cotă de 19%, indiferent dacă acestea conțin zahăr sau nu, în timp ce pentru alimente, care pot avea un conținut de zahăr similar sau mai mare decât cel din băuturile răcoritoare, cota de TVA este de 9%.

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR), care reunește cei mai mari producători de băuturi răcoritoare din România, reiterează avertismentul că introducerea unei noi taxe pentru băuturile răcoritoare va avea un impact profund negativ atât asupra consumatorilor, prin scumpiri semnificative ale produselor, cât și asupra întregului lanț valoric al industriei.

Deși scopul declarat al Guvernului este acoperirea golurilor din buget, o astfel de măsură disproporționată și discriminatorie nu va conduce decât la creșterea prețurilor, scăderea vânzărilor și, implicit, la diminuarea încasărilor la bugetul de stat.

Mai mult, o acciză pe băuturile răcoritoare, mai ales în rândul tinerilor, ar putea genera un consum mai ridicat de alcool, precum și o creștere a pieței negre, cu efecte negative pentru consumatorii români, bugetul de stat și industria de băuturi răcoritoare.

“Sectorul nostru a fost deja penalizat cu o așa-zisă taxă pe zahăr, mascată printr-o mărire a cotei de TVA de la 9% la 19%, aplicată de la 1 ianuarie 2023 doar pentru industria noastră, fie că vorbim de băuturi răcoritoare cu sau fără zahăr. Această nouă taxă propusă reprezintă o măsură profund discriminatorie, care vizează din nou băuturile răcoritoare, în timp ce ignoră conținutul similar de zahăr din produsele alimentare. Aceasta impune o povară disproporționată asupra consumatorilor români, care se confruntă deja cu o putere de cumpărare redusă din cauza inflației generale în creștere, la care inflația alimentară are o contribuție majoră.” a declarat Alice Nichita, președinte ANBR.

„Mai mult, ea încurajează involuntar piața neagră și comerțul ilegal, subminând economia locală. Consumatorii pot ajunge să opteze pentru variante mai ieftine și de calitate inferioară sau chiar pentru alcool, agravând deja îngrijorătoarea problemă a consumului de alcool în rândul românilor. O taxă suplimentară – indiferent de forma pe care ar lua-o – nu ar aduce încasări suplimentare la bugetul de stat, din contră, ar împovăra și mai mult industriile care au răzbit crizelor din ultimii ani și ar avea efect multiplicator, cu impact negativ sever asupra consumatorului și a economiei, în ansamblul său”, a mai spus președintele ANBR.

O măsură profund discriminatorie

„Considerăm că introducerea unei noi taxe pentru băuturile răcoritoare este profund discriminatorie în comparație cu alte categorii de produse care conțin zahăr și nu înțelegem de ce zahărul din băuturi este tratat diferit față de zahărul din produsele alimentare.”, se spune în comunicatul primit la redacție.

În prezent, TVA-ul pentru băuturile răcoritoare are o cotă de 19%, indiferent dacă acestea conțin zahăr sau nu, în timp ce pentru alimente, care pot avea un conținut de zahăr similar sau mai mare decât cel din băuturile răcoritoare, cota de TVA este de 9%.

Nu există nicio diferență între zahărul din băuturi și zahărul din alimente, iar băuturile răcoritoare reprezintă doar 3% din aportul mediu zilnic de calorii al unei persoane, conform unor studii realizate la nivel european.

Consumatorii, primii afectați: ar putea plăti cu până la 25% mai mult

Consumatorii români, care se confruntă deja cu o reducere semnificativă a puterii de cumpărare în contextul creșterii exponențiale a inflației, vor fi primii afectați de o nouă taxare a băuturilor răcoritoare. Impactul imediat al unei noi taxe va determina, în primul rând, creșterea prețului mediu pe litru la raft între 15-25%.

Consum mai ridicat de alcool și favorizarea comerțului ilegal

O astfel de măsură va favoriza comerțul transfrontalier ilegal pentru a evita taxele și impozitele, conducând la un deficit în comerțul local și o scădere a încasărilor la buget.

În plus, consumatorii, mai ales cei tineri, vor fi tentați să aleagă produse de calitate mai scăzută, pentru a-și completa necesarul de zahăr, și chiar să găsească alternative în afara categoriei, cum ar fi băuturile alcoolice care pot deveni mai accesibile, prin comparație. În prezent, băuturi alcoolice precum cidrul sau vinul nu sunt accizate în România. Acest aspect este foarte grav, în contextul în care România deja se situează peste media europeană la consumul de băuturi alcoolice în rândul copiilor și adolescenților.

Un întreg lanț economic afectat

Piața băuturilor răcoritoare s-a contractat deja cu peste 6% în primele 6 luni ale acestui an, ca urmare a creșterii TVA. În acest context, o taxă suplimentară va duce la o scădere cumulată de aproximativ 15% a volumelor, spune ANBR. Acest lucru se va traduce în reducerea vânzărilor, pe întregul lanț valoric – de la fermierii care cultivă sfecla de zahăr în România, până la magazine, baruri și restaurante.

Mai mult, lipsa predictibilității, a transparenței decizionale și a consultării în ceea ce privește ajustarea regimului fiscal din România, o abordare constantă în ultimii ani, descurajează investitorii și poate conduce chiar la amânarea investițiilor deja planificate.

Menționăm că, în perioada 2017-2020, contribuția industriei la economia națională s-a ridicat la peste 3,65 miliarde euro, din care peste 1 miliard de euro valoare adaugată brută directă.

Din ANBR fac parte cei mai importanți producători de băuturi răcoritoare din industria românească, precum Coca-Cola HBC România, Coca-Cola România, PepsiCo, Romaqua Group Borsec, Maspex România, Parmalat, Red Bull, Pfanner, dar și operatori din industrii conexe, precum furnizori de arome sau ambalaje ca Dohler și Tetra Pak.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (modernbuyer.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!