34.7 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024

Retail – EXCLUSIV Cel mai mare investitor imobiliar român a depășit borna de un miliard lei de pe urma mall-urilor și birourilor – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Grupul Iulius, deținut de Iulian Dascălu (54 de ani), cel mai mare investitor imobiliar român, a raportat afaceri totale de peste un miliard de lei (203 milioane euro) în 2023, prima dată când depășește acest prag, după o creștere cu 18,4% față de anul anterior, de pe urma portofoliului imobiliar pe care îl gestionează.

Antreprenorul ieșean a încasat în 2023, de pe urma celor cinci mall-uri dezvoltate de el și deținute în parteneriat cu sud-africanii de la Atterbury Europe (cu excepția Palas Iași), venituri de 140 milioane de euro, cu 7,7% peste rezultatul anului 2022.

Spațiile de retail închiriate în cadrul Iulius Town din Timișoara au adus cele mai mari încasări pentru grupul Iulius, respectiv 41,8 milioane de euro, urmate de spațiile de retail din cadrul complexului Palas din Iași, care au generat afaceri în creștere cu 14,2% la circa 36 milioane euro.

Grupul Iulius, deținut de Iulian Dascălu (54 de ani), cel mai mare investitor imobiliar român, a raportat afaceri totale de peste un miliard de lei (203 milioane euro) în 2023, prima dată când depășește acest prag, după o creștere cu 18,4% față de anul anterior, de pe urma portofoliului imobiliar pe care îl gestionează. Palas Campus din Iași, inaugurat în urmă cu un an, a început să aducă rezultate, potrivit datelor financiare transmise Profit.ro.

Evenimente

25 iulie – Maraton Medika TV – Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie – Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Spațiile de retail închiriate în cadrul Iulius Town din Timișoara au adus cele mai mari încasări pentru grupul Iulius, respectiv 41,8 milioane de euro, urmate de spațiile de retail din cadrul complexului Palas din Iași, care au generat afaceri în creștere cu 14,2% la circa 36 milioane euro. Al treilea cel mai important activ de retail al grupului este Iulius Mall Cluj, care a raporat afaceri în creștere cu 9% la 34 milioane de euro, inclusiv cota partenerului său Univers T.

Cele două centre comerciale de talie mică, denumite Family Market Miroslava și Bucium, inaugurat de Iulian Dascălu în a doua parte a anului 2022, au generat venituri din chirii de circa 3,6 milioane de euro. Anul trecut, jumătate din cele două centre comerciale au fost vândute de ieșean antreprenorului texan Daniel Cocanougher într-o tranzacție estimată la 14-15 milioane de euro.

Dascălu a dezvoltat și 14 clădiri de birouri cu o suprafață cumulată de peste 206.000 de metri pătrați, ceea ce i-ar asigura locul patru în topul celor mai mari proprietari de astfel de clădiri din România, însă antreprenorul ieșean împarte 5 dintre clădiri cu partenerul său sud-african Atterbury Europe, adică o suprafață de 68.000 metri pătrați (două imobile în Cluj-Napoca și trei în Iulius Town Timișoara).

De pe urma birourilor din Palas Iași, Palas Campus, Iulius Town Timișoara, UBC One și Riviera Office din Cluj-Napoca, grupul a obținut încasări de 60,3 milioane euro, cu 48% peste rezultatele din anul anterior și asta datorită inaugurării, în aprilie 2023, a clădirii de birouri Palas Campus, care a generat deja o cifră de afaceri de 9,5 milioane euro, potrivit datelor transmise Profit.ro de reprezentanții grupului Iulius.

Clădirea Palas Campus, situată în apropierea Palas Iași, are o suprafață închiriabilă de 54.000 de metri pătrați de birouri și 6.000 de metri pătrați de spații de retail și a necesitat o investiție de peste 120 de milioane de euro. Aici și-a reunit Amazon centrul de cercetare și dezvoltare, pentru care lucrează peste 2.000 de angajați. În total, clădirea găzduiește 13 companii cu peste 5.000 de angajați.

Profitul cumulat al Iulius a fost de peste 138 de milioane lei în 2023, echivalentul a 28 milioane euro – calculat la cursul valutar mediu al anului trecut, în scădere cu 8,62% față de profitul cumulat al anului anterior. Câștigul a fost erodat de profiturile mai mici generate de Iulius Mall Iași, Palas Iași și de componenta de retail a Iulius Town Timișoara. De asemenea, primele luni de funcționare ale Palas Campus i-au adus lui Dascălu o pierdere de 0,8 milioane euro.

Valoarea portofoliului imobiliar deținut de grupul Iulius și Atterbury Europe a fost calculată anul trecut la 1,2 miliarde de euro de către compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. Acesta este cel mai valoros portofoliu deținut de un antreprenor român fiind depășit, ca valoare, doar de proprietățile NEPI Rockcastle, CPI Property Group, Globalworth, CTP Invest și AFI Europe, toți jucători cu capital străin.

EXCLUSIV Cel mai mare investitor imobiliar român a depășit borna de un miliard lei de pe urma mall-urilor și birourilor

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!