24 C
București
miercuri, iulie 24, 2024

Retail – Recomandări pentru cumpărăturile alimentare de Paște – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine.  La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș.  În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: categoria de calitate (A); categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate) XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;  L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g;  M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g;  S – mic: greutate mai mică de 53 g;  o indicație a metodei de creștere a găinilor;  o explicație a semnificației codului producătorului; data de valabilitate minimă”, explică Paul Anghel.

589/ 2008 (categoria de calitate, categoria de greutate, o indicație a metodei de creștere a găinilor, o explicație a semnificației codului producătorului și data durabilității minimale) ; utilizarea unor spații de depozitare sau de expunere la vânzare improprii, neigienizate sau deteriorate; vopsea de ouă cu data durabilității minimale depășită de 5-7 luni; se comercializau sub denumirea de vopsea de ouă coloranți fără elemente de identificare și caracterizare”.

Evitați cumpărarea de carne de miel de la vânzători neautorizați, din „portbagajele mașinilor”, precum și achiziționarea ouălor expuse spre vânzare la temperatura mediului, sunt recomandările conducerii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru cei care caută produse pentru masa de Paște. Conform ANPC, în anii precedenți, în urma controalelor au fost găsite la comercializare părți de carcasă miel netoaletată, cu urme de blană, dar și ouă expirate.

”Achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, recomandă într-o postare pe pagina sa de Facebook Paul Anghel, director general al ANPC.

De asemenea, el propune să se verificer, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine.

”Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt”, precizează el, recomand totodată cumpărărtorilor să fie atenți la preț.

În cazul ouălor, acestea vor fi cumpărate numai din locuri special amenajate, autorizate.

” Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Evitați cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine.  La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș.  În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: categoria de calitate (A); categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate) XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;  L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g;  M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g;  S – mic: greutate mai mică de 53 g;  o indicație a metodei de creștere a găinilor;  o explicație a semnificației codului producătorului; data de valabilitate minimă”, explică Paul Anghel.

Și achiziționarea vopselei pentru ouă necesită atenție, urmând să fie făcută numai din locuri autorizate.
”Atentie! La vopsirea ouălor nu utilizați vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, avertizează responsabilul ANPC.

El are recomandări și pentru cei care cumpără vinuri.
”Consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie.  La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurități sau scurgeri”, mai afirmă directorul general în ANPC.

Paul Anghel amintește că în urma acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori,comisarii ANPC au constatat următoarele abateri la comercializare produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale: ouă cu data durabilității minimale depășită sau pentru care nu s-a putut stabili încadrarea în termenul de valabilitate (marcare ilizibilă); ouă depozitate la temperatura mediului ambiant contrar recomandărilor de a se păstra la loc răcoros; comercializarea de ouă sparte, crăpate sau murdare, acoperite de corpuri străine; neafișarea la locul de vânzare a ouălor în vrac a informațiilor obligatorii prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 589/ 2008 (categoria de calitate, categoria de greutate, o indicație a metodei de creștere a găinilor, o explicație a semnificației codului producătorului și data durabilității minimale) ; utilizarea unor spații de depozitare sau de expunere la vânzare improprii, neigienizate sau deteriorate; vopsea de ouă cu data durabilității minimale depășită de 5-7 luni; se comercializau sub denumirea de vopsea de ouă coloranți fără elemente de identificare și caracterizare”.
La produsele prapor congelat și limbă vită s-a constatat schimbarea stării termice din produse refrigerate în produse congelate și, de asemenea, s-au găsit la comercializare părți de carcasă miel netoaletată, cu urme de blană, organe de miel congelate ambalate la pungi de 1 kg expuse, în vederea comercializării, în ambalaje deteriorate (sparte) și fără clipsuri care să închidă ambalajul.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!