22 C
București
luni, iulie 22, 2024

Retail – România ocupă locul trei în Top 500 ECE, cu 60 de companii prezente în clasament – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Toate aceste companii au înregistrat o cifră de afaceri mai mare în 2022, comparativ cu anul precedent, companiile de comercializare a energiei electrice precum RWE și MVM au raportat chiar o creștere de trei cifre a veniturilor.

Este vorba de companiile ce au ca obiect de activitate comercializarea și transportul de energie electrică, precum și companii petrochimice precum complexul energetic bulgar Maritsa Iztok 2 (locul 139) care a avansat cu 256 de locuri datorită creșterii cifrei de afaceri cu 199%, compania croată Petrol (locul 263)...

Așadar, sectoarele de utilități și servicii publice, precum și minerale, chimice, petrol, materiale plastice și farma au înregistrat cea mai mare creștere a cifrei de afaceri în 2022, de 64,1%, respectiv 60,9%.

Image by frimufilms on Freepik.
Image by frimufilms on Freepik.

Regiunea ECE a reușit să înregistreze o creștere solidă a PIB-ului de 4,0% în 2022, susținută de stocurile în creștere și de o cerere internă robustă”, a spus Grzegorz Sielewicz, economist regional, Coface Europa Centrală și de Est.

Coface a lansat cel de-al 15-lea studiu anual al celor mai mari 500 de companii din regiunea ECE, în care locul al treilea pe podium revine României, care a înlocuit Ungaria în această poziție și care deține 60 de jucători în top.

Cifra de afaceri a companiilor românești a crescut cu 44,1% la 112,2 miliarde de euro, în timp ce profitul net a crescut cu 142,5%, depășind toate celelalte țări la acest nivel.

Mineralele, chimicalele, petrolul, materialele plastice și industria farmaceutică reprezintă cele mai mari sectoare, cu cea mai mare pondere în ceea ce privește cifra de afaceri generată (32,0%).

Acesta este urmat de utilități și serviciile publice precum și de comerțul nespecializat, cu o pondere în cifra de afaceri de 18,7%, respectiv 16,3%.

„Mediul macroeconomic și costurile ridicate au oferit un teren fertil pentru creșterea cifrei de afaceri. Rezultatele clasamentului celor mai mari companii din regiune confirmă această tendință”, adaugă Jarosław Jaworski, CEO Coface Europa Centrală și de Est, explicând imaginea pozitivă a studiului. Cifra de afaceri totală a celor 500 de companii a crescut cu 39,8%, până la 1,1 trilioane de euro. Profitul net agregat a crescut cu +46,5% la 54.745 milioane. În plus, cele 500 de companii au angajat 2,3 milioane de oameni (+3,5% față de anul precedent – 2021).

PKN Orlen rămâne neînvinsă pe primul loc, consolidându-și semnificativ poziția cu o creștere de 111% a cifrei de afaceri, după +52% în anul anterior. Alte companii precum RWE din Cehia (a 2-a poziție), compania multinațională de petrol și gaze MOL Ungaria (locul 3), compania maghiară MVM Energetika (a 4-a poziție), Skoda Auto din Cehia (locul 5), retailerul Jeronimo Martins Polska (poziția a 6-a) și compania poloneză de energie PGE (a 7-a) și-au păstrat pozițiile în fruntea clasamentului.

Toate aceste companii au înregistrat o cifră de afaceri mai mare în 2022, comparativ cu anul precedent, companiile de comercializare a energiei electrice precum RWE și MVM au raportat chiar o creștere de trei cifre a veniturilor. În schimb, sectorul auto a fost mai puțin reprezentat în top 10 în această ediție a clasamentului.

Unele companii și-au depășit competitorii și au demonstrat performanțe superioare față de anul precedent. Aceste companii reflectă situația economică, și anume că au beneficiat de pe urma creșterii continue a prețurilor mărfurilor. Este vorba de companiile ce au ca obiect de activitate comercializarea și transportul de energie electrică, precum și companii petrochimice precum complexul energetic bulgar Maritsa Iztok 2 (locul 139) care a avansat cu 256 de locuri datorită creșterii cifrei de afaceri cu 199%, compania croată Petrol (locul 263), care a crescut cu 231 de poziții, compania lituaniană Ignitis UAB (poziția 80), care a urcat 214 de locuri, și compania românească Tinmar Energy (locul 165), cu +202 locuri în clasament.

Cele trei sectoare cheie reprezentate de cele mai mari companii din regiune continuă să dețină o pondere considerabilă a veniturilor generate de aproape 58%. Cu toate acestea, grupul sectorial fruntaș s-a schimbat.

Creșterea prețurilor mărfurilor a dus la o evoluție pozitivă a cifrei de afaceri a companiilor care produc și comercializează energie. Așadar, sectoarele de utilități și servicii publice, precum și minerale, chimice, petrol, materiale plastice și farma au înregistrat cea mai mare creștere a cifrei de afaceri în 2022, de 64,1%, respectiv 60,9%.

De asemenea, prețurile mărfurilor agricole și ale diverselor inputuri au crescut și ele, ca atare toate sectoarele au înregistrat o dinamică de creștere a cifrei de afaceri de două cifre, cu excepția construcțiilor care a raportat o creștere de 8,1%.

Sectorul minerale, chimice, petrol, materiale plastice și farmaceutic este din nou cel mai bine reprezentat în clasamentul Top 500 ECE. Acest sector a cunoscut cea mai mare creștere a profitului net (+100,5%), deoarece prețurile în creștere a petrolului și gazelor naturale au prezentat oportunități de generare de profit prin marjele de rafinare, în ciuda provocărilor continue.

Sectorul utilităților și serviciilor publice a urcat de pe poziția a patra pe a doua, datorită creșterii excepționale a veniturilor (+64,1%). Față de anul precedent (2021), acest sector și-a crescut reprezentativitatea în clasamentul actual cu 15 companii, realizând cea mai mare creștere dintre toate sectoarele. Multe companii de utilități și servicii publice sunt deținute de stat sau au statul în structura lor de proprietate.

Deși sectorul auto și transporturi rămâne printre sectoarele de top, acesta s-a confruntat cu provocări, inclusiv cu o scădere a cererii din cauza pandemiei și a întreruperilor lanțurilor de aprovizionare, ceea ce a dus la venituri reduse, în ciuda unei anumite creșteri a cifrei de afaceri și a profiturilor. Industria rămâne dominantă în patru țări: Cehia, Ungaria, România și Slovacia.

“Țările din ECE și-au menținut rolul de exportatori activi, în primul rând către Europa de Vest, și și-au extins, exporturile către alte destinații prin transporturi directe și prin implicarea lanțului de aprovizionare. Cu toate acestea, principalul risc în 2023 este mediul economic extern dificil din Europa de Vest, în special în Germania, care poate afecta țările ECE din cauza activității economice slabe și a comerțului global scăzut”, explică Grzegorz Sielewicz.

„În ciuda acestui fapt, se anticipează o revenire treptată în trimestrele următoare. În timp ce consumul gospodăriilor a fost afectat de inflație și de creșterea ratelor dobânzilor, este de așteptat să contribuie treptat la creștere, pe măsură ce dezinflația progresează și piața muncii rămâne puternică.”

“Dacă și situația economică externă se îmbunătățește, calea către redresare ar fi clară, iar țările din regiune ar putea înregistra din nou rate de creștere în concordanță cu potențialul lor. Totuși, lichiditatea corporativă ar putea fi afectată de o serie de provocări. Insolvențele au crescut deja odată cu încetarea măsurilor de sprijin și au depășit nivelurile pre-pandemie din cauza deteriorării macroeconomice”, adaugă Jarosław Jaworski.

Top 500 ECE clasifică afacerile după cifra de afaceri și analizează factori suplimentari, cum ar fi numărul de angajați, cadrul în care companiile operează, sectoarele de activitate, piețele, precum și după evaluările de credit Coface. Performanța economică a celor 500 de companii servește ca un indicator reprezentativ al tendințelor pieței în întreaga regiune.
Image by frimufilms on Freepik

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (modernbuyer.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!