21.7 C
București
luni, iulie 22, 2024

Retail – Tranzacție surpriză – Retailer român cumpărat de un fond de investiții, ex-acționar MedLife, cu sprijinul grupului ACP, care s-a implicat în afaceri ca Euroins, Amethyst și Carpatina – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Compania de administrare a fondurilor private de investiții (private equity) Value4Capital, înregistrată în Polonia, care a fost un acționar important al MedLife, a achiziționat retailerul român Clarfon, specializat în aparate auditive, cu sprijinul grupului Accession Capital Partners (ACP), care s-a implicat anterior în afaceri precum Euroins, Amethyst și Carpatina și care a lansat în vara anului trecut, cum a anunțat atunci Profit.ro, un nou fond de investiții, specializat pe facilitarea de împrumuturi companiilor mijlocii din Europa Centrală și de Est, inclusiv pentru România.

Compania de administrare a fondurilor private de investiții (private equity) Value4Capital, înregistrată în Polonia, care a fost un acționar important al MedLife, a achiziționat retailerul român Clarfon, specializat în aparate auditive, cu sprijinul grupului Accession Capital Partners (ACP), care s-a implicat anterior în afaceri precum Euroins, Amethyst și Carpatina și care a lansat în vara anului trecut, cum a anunțat atunci Profit.ro, un nou fond de investiții, specializat pe facilitarea de împrumuturi companiilor mijlocii din Europa Centrală și de Est, inclusiv pentru România. Aceasta este prima investiție în România derulată prin noul fond, ACP Credit.

Clarfon, cu activitate principală comercializarea dispozitivelor medicale din domeniul ORL, în special a aparatelor auditive și a accesoriilor aferente, activează pe piața din România din 2003, având astăzi circa 50 de cabinete în 28 de orașe, relevă date analizate de Profit.ro.

Clarfon colaborează cu doi producători de aparate auditive: Hansaton și Unitron, ambii membri ai grupului Sonova – lider mondial în soluții de auz. Începând cu anul 2015, Clarfon este unic importator și distribuitor al sistemului de implant cohlear Advanced Bionics.

Cu sediul în București, compania, controlată de portughezul Emile Bonte (78,3%), Marius Ștefănescu (13%) și Niculina Rădulescu (8,7%), a avut anul trecut afaceri de 42,5 milioane lei și un profit net de 8,6 milioane lei, cu aproape 130 de angajați.

Emile Bonte mai este acționar și la Generalcom (32%) și a fost asociat la Plafar Retail (75%), conform termene.ro.

În vară, Profit.ro anunța că Fondul ACP are, momentan, la dispoziție 90 de milioane de euro, vizând însă să ajungă la un capital de 150-200 de milioane de euro, și vrea să realizeze circa 20 -25 de tranzacții.

Tot atunci Profit.ro a punctat că ACP Credit intră în competiție cu compania poloneză Credit Value Investments (CVI), a cărei dezvoltare regională a fost coordonată tot de Ciprian Nicolae.

ACP a avansat recent, cum a anunțat Profit.ro, și o ofertă pentru Telekom Romania Mobile.

Value4Capital a devenit independentă în a doua jumătate a anului 2011, separându-se de Société Générale.

V4C a devenit, în 2009, acționar al MedLife, cea mai mare companie de servicii medicale private din România, la acel moment sub numele de SGAM (Société Générale Asset Management), ieșind însă din acționariatul acesteia după șapte ani.

Noul fond de investiții al ACP, denumit ACP Credit, este condus de o echipă care îl include pe Ciprian Nicolae, fost director al Citigroup în Londra și vicepreședinte al Deutsche Bank în New York și Londra.

Planul este să realizeze 20-25 de tranzacții care pot acoperi toată Europa Centrală, inclusiv România, țările baltice și țările din bazinul adriatic.

„Vizăm firme care să fie profitabile, cu un nivel al veniturilor cuprins între 10 și 50 milioane euro și o EBITDA de peste 2 milioane de euro. Finanțările noastre sunt, în general, în euro. Preferăm sectoarele de sănătate, grija față de animalele de companie, alimentar, educația privată, business services, economia circulară, logistică și servicii logistice.

Ne uităm la firme care au un produs unic, apreciat de clienți, și care au nevoie de capital pentru a-și crește afacerea. Vom acorda împrumuturi cuprinse între 4 ani și maxim 7 ani. Cel mai adesea, vor fi împrumuturi pe 5 ani“, a declarat atunci, pentru Profit.ro, Ciprian Nicolae, managing partner al ACP Credit.

Ciprian Nicolae, managing partner ACP Credit

Ciprian Nicolae, managing partner ACP Credit

El mai spune că strategia fondului nu este aceea de a intra în acționariatul firmelor pe care le finanțează, dar „ne dorim să facem parte din consiliile lor de administrație. Avem și un risc mai redus de tip senior, care se reflectă într-un cost, per total, semnificativ mai redus al nostru față de cel al fondurilor de tip private equity sau mezzanine“.

Compania vizează un randament sub cel practicat de fondurile de private equity, în jurul a 10%, plus-minus 3%, în funcție de riscul fiecărei tranzacții.

ACP Credit este înregistrată în Luxemburg și are sediul central în Polonia. Investitorii în acest fond sunt, pe de o parte, instituțiile financiare internaționale, de genul Fondului European de Investiții, și, pe de altă parte, investitorii instituționali privați, de genul grupurilor financiare bancare, de asigurări, de pensii și birouri de familie. Ciprian Nicolae spune că sunt grupuri europene, cu expunere pe Europa Centrală și de Est, care înțeleg regiunea.

Grupul ACP, bazat în Viena, este prezent în regiune de 20 de ani și în România din 2007. Este printre primele fonduri de strategii multiple din regiune, în contextul în care piața este dominată de fondurile de tip private equity.

În România, ACP a furnizat capital de extindere companiei Amethyst pentru dezvoltarea unei rețele de 20 de centre de radioterapie, a asistat Carpatina în achiziția Herculane Water și a finanțat dezvoltarea fabricii Pet Star Holding din Slobozia, cel mai mare producător de preforme PET din zona Balcanilor. Fondul de investiții sprijină financiar și expansiunea companiei de asigurări Euroins din Bulgaria.

Grupul a investit, prin 4 fonduri, peste 800 de milioane de euro în 57 de afaceri din Europa Centrală și de Est.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!