7.4 C
București
marți, aprilie 29, 2025

Retail – Turgay Kahilogullari, CEO Karema Fruct: „Am investit pentru a rămâne competitivi într-o piață tot mai complexă” – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În primii doi ani, ne-am comercializat produsele către piața liberă, iar când spun asta mă refer la magazine de tip en-gross, mici comercianți ș.a. În 2013, am semnat primul contract cu un lanț internațional de magazine și am făcut practic primul pas către industria de retail modern.

În 2021, Karema Fruct a finalizat construcția unui depozit propriu la standarde europene, având atât temperatură ambientală cât și camere în care temperatura și umiditatea sunt setate electronic, în funcție de natura produselor depozitate, asigurându-se, astfel, prospețimea acestora.

Investițiile în construcția depozitului, dar și în flota auto, ne-au ajutat mult să ne eficientizăm costurile pentru că nu mai plătim chirie și am redus și cheltuielile rezultate din contractarea unor servicii de transport de pe piața liberă...

Turgay Kahilogullari, CEO Karema Fruct, oferă perspectiva sa asupra unei industrii în continuă schimbare, cu provocări și oportunități unice pentru cei care sunt dispuși să fie flexibili și inovatori.

Care este istoria Karema Fruct pe piața din România?

Ne-am înființat în 2011, având ca principal obiect de activitate importul și comercializarea de legume și fructe pe piața din România. În primii doi ani, ne-am comercializat produsele către piața liberă, iar când spun asta mă refer la magazine de tip en-gross, mici comercianți ș.a. În 2013, am semnat primul contract cu un lanț internațional de magazine și am făcut practic primul pas către industria de retail modern. În acești 12 ani, am fost foarte dinamici, am crescut împreună cu clienții noștri, fiind flexibili, învățând și dezvoltându-ne, în funcție de feedback-ul lor și de cerințele în schimbare ale pieței. Ceea ce ne deosebește este dinamismul, flexibilitatea și faptul că managementul se implică direct în fiecare aspect al afacerii. Încet, încet am semnat contracte de colaborare și cu alte rețele internaționale de retail modern, colaborând astăzi, în mod activ, cu șapte din cele zece lanțuri de magazine de tip IKA. Un procent de 95% din cifra de afaceri a companiei Karema Fruct este realizată în comerțul modern.

Care sunt principalele piețe de achiziții pentru compania Karema Fruct?

Nici o companie de trade nu mai poate acoperi astăzi nevoile clienților cumpărând marfă dintr-o singură piață, trebuie să ai parteneri furnizori în toată lumea. Desigur că pentru produsele provenite din Turcia avem o anumită putere de cumpărare și de negociere și niște atuuri, însă de-a lungul anilor ne-am dezvoltat o întreagă rețea de achiziție în Europa (Grecia, Italia, Spania, Olanda, Franța, R. Moldova), Africa (Egipt), America de Sud (Argentina), Israel, China și colaborăm cu furnizori din aceste țări, cu care am dezvoltat programe ferme de achiziție. Avem un astfel de program cu China pentru pomelo, de pildă. La fel pentru lămâile din Argentina și din Africa, pentru kaki din Spania ș.a. Tendința este să mergem direct către producători, întrucât presiunea pe preț ne obligă să găsim soluții și să rămânem competitivi. Astăzi, Karema Fruct achiziționează o cantitate importantă de legume din cel mai important bazin legumicol din Turcia, situat în Antalya, dar avem multe alte surse de achiziție.

Care au fost cele mai importante investiții realizate pentru dezvoltarea companiei și în ce momente le-ați realizat?

În 2021, Karema Fruct a finalizat construcția unui depozit propriu la standarde europene, având atât temperatură ambientală cât și camere în care temperatura și umiditatea sunt setate electronic, în funcție de natura produselor depozitate, asigurându-se, astfel, prospețimea acestora. Suprafața utilă a depozitului este de 4.500 mp, dar avem oricând posibilitatea să ne extindem pentru că investiția inițială a vizat achiziția unui teren de 80.000 mp. În acest moment, depozitul este dotat cu 10 rampe de încărcare/ descărcare. Un alt moment important a fost investiția pe care am realizat-o în dezvoltarea flotei de transport. Anul trecut, am înființat o nouă companie, Kerem Trans Logistic, cu o flotă de 18 ansambluri frigorifice (cap tractor + semiremorcă frigorifică). Această flotă este astăzi exclusiv la dispoziția Karema Fruct. Investițiile în infrastructura logistică vor continua pentru că, până la finalul lunii aprilie 2024, flota auto se va extinde cu alte opt mașini. Investițiile în construcția depozitului, dar și în flota auto, ne-au ajutat mult să ne eficientizăm costurile pentru că nu mai plătim chirie și am redus și cheltuielile rezultate din contractarea unor servicii de transport de pe piața liberă. Nevoia de transport a produselor comercializate încă depășește capacitatea actuală de transport a flotei existente, de aceea vom continua investițiile în creșterea capacității. Toate aceste decizii au un impact major pe partea de rentabilitate, într-o piață în care, de la an la an, competiția este tot mai dură. Dacă vrem să rămânem competitivi, noi, traderii, trebuie să fim o alternativă la achizițiile directe ale marilor retaileri din piețele externe, pentru că acolo este, de fapt, competiția noastră. Tot pe partea de infrastructură logistică, am mărit constant și am diversificat capacitățile de ambalare în plasă (avocado, lămâi, portocale, mandarine) precum și în flow pack (căpșune, roșii cherry, ardei etc.).

Ce ne puteți spune despre portofoliul de produse al companiei Karema Fruct, câte articole comercializați și care sunt cele mai performante?

În medie, comercializăm lunar un număr de 50 de articole diferite. Vindem foarte bine castraveți, dovlecei, ardei grași, ardei kapia, însă în topul vânzărilor desigur că este roșia – produsul favorit al românilor. La fructe, în top se află produsele pe care le importăm 12 luni din an: lămâile, portocalele, grapefruit, strugurii, avocado, pere, ananas și mango.

Ce produse au un potențial bun de creștere?

Începem să dezvoltăm frumos de la un an la altul fructele de kaki. În ultimii doi-trei ani acest produs este tot mai apreciat și mai căutat de consumatorii români. Vrem să creștem mai mult și categoria de pepene roșu, unde am avut un sezon 2023 foarte bun. Urmărim aici perioada de extrasezon pentru România, pentru că vara există pepene românesc pe piață. Am avut un partener din Turcia care ne-a susținut și, împreună, am avut un sezon foarte bun pe acest articol. În ultimii ani, am crescut importul de avocado, pe diverse gramaje, atât la bucată, cât și ambalat, suplimentând, astfel, capacitățile proprii de ambalat. În fiecare an acest articol continuă să crească, deși piața este una matură, iar pe rafturile marilor retaileri există un sortiment bogat. Pentru noi, avocado are și în 2024 un potențial bun. Intenția noastră este ca din 2024 să avem în portofoliu și avocado ready- to-eat, investind într-o cameră de coacere, unde facem o serie de teste, ca să vedem dacă reușim să punem pe piață și un astfel de produs.

Colaborați și cu producătorii din România?

Anul acesta am reușit o colaborare cu producătorii de roșii și castraveți din bazinul legumicol Matca. Nu avem un focus deosebit aici, dar suntem aproape de nevoile clienților din retail. De regulă, când există o criză sau disponibilitatea produselor în piață scade, retailerii cer ajutorul și marilor traderi, iar noi răspundem acestor cereri și căutăm soluții la nivel local.

Cum a fost 2023 pentru Karema Fruct?

Piața este una tot mai grea, mai competitivă. Seceta, în special, este cea care generează, de asemenea, probleme majore în diverse regiuni ale lumii. Presiunea prețului este și ea, uriașă. Inflația care și-a spus cuvântul în puterea de cumpărare a mai frânat acea creștere sănătoasă pe care și-o dorește fiecare companie și care vine din volume, nu din inflație. Chiar și în acest context, pentru noi, 2023 a fost un an bun. Sperăm că vom încheia anul cu o creștere de 10% față de 2022, dinamică obținută cu aceiași clienți din IKA. Am reușit să dezvoltăm cifra de afaceri în acest an, atât prin adăugarea unor noi produse în portofoliu, cât și prin creșterea volumelor în categorii precum pepene, avocado, kaki, lămâie. În 2022 am încheiat cu o cifră de afaceri de 235 de milioane de lei.

Ce alte obiective aveți pentru 2024 pentru a rămâne un jucător important din România?

O zonă la care suntem atenți este cea a costurilor, pentru că este important să menținem rentabilitatea afacerii. Apoi ne concentrăm eforturile pe achizițiile direct de la sursă, dar și pe un control mai atent pe partea de calitate. Creșterea volumelor este pentru noi un obiectiv la fel de important în 2024. Presiunile majore pe preț conduc la scăderea marjelor, iar ca să ne atingem obiectivele trebuie să continuăm să creștem volumele, în primul rând. Lucru care ne-a reușit în 2023.

Care au fost atuurile voastre în piață?

Comunicarea este crucială. Suntem transparenți cu clienții, le comunicăm în timp real anumite conjucturi din piață, în așa fel încât ei să înțeleagă ce se întâmplă pe anumite categorii și cum pot acționa, care sunt problemele, cum le putem depăși împreună. Apoi disponibilitatea produselor este un alt atu al Karema Fruct. Sigur că lucrăm cu estimările primite de la clienții din retail, dar nu aducem niciodată doar cât ne cer ei. Mereu există sincope în piață, dar ele se pot transforma în oportunități de vânzare, dacă ești suficient de puternic încât să poți ține un anumit nivel al stocurilor. De multe ori, reușim să răspundem rapid unor solicitări de acest gen din piață, iar clienții știu asta.

Există o reală preocupare pentru tot ce înseamnă creșterea “sezonului de România” pe rafturile IKA. Cum vedeți viitorul companiilor de trade, pe termen lung?

Așa este, dar fiecare companie are locul ei în piață, iar noi trebuie să mergem pe acele articole necomparabile. Alegerea corectă a surselor de achiziție, realizarea unor programe de colaborare cu furnizorii externi, o bună înțelegere a sezonalității și a oportunităților este vitală. La fel și flexibilitatea și puterea de a identifica rapid soluții când piața le cere.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (modernbuyer.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!