11.2 C
București
duminică, martie 26, 2023

Retail – Vivre Deco intră în insolvență – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider Ce așteptări au de la magazinele online din România clienții de pe piețele regionale de interes (Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovacia și Ungaria), perspectivele economice ale comerțului online în anul 2023, răspunsurile pieței de curierat la cerințele tot mai specifice ale clienților, în contextul provocărilor anului, vor fi prezentate la Conferințele „Barometrul e-Commerce”, organizate de Profit.ro în parteneriat cu DPD România și devenite deja o tradiție.

În 2020, Vivre Deco înregistra o creștere conjuncturală record de 52% a cifrei de afaceri, care a stat la baza unor planuri pentru expansiunea business-ului, însă în 2021, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, compania a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri, de 18% în 2021 și de 45% în primul semestru din 2022.

Vivre Deco, unul dintre cei mai mari retaileri online de home&deco din Europa Centrală și de Est (ECE), aflat însă până de curând în procedură de concordat din cauza dificultăților financiare, a intrat în insolvență, la propria cerere, demers care confirmă estimările avansate recent de Profit.ro.

A fost dată dispoziție tuturor băncilor la care compania are disponibil în conturi să nu dispună de bani fără un ordin al judecătorului sindic sau al administratorului judiciar.

Procedura de concordat preventiv a Vivre Deco a fost închisă săptămâna trecută.

Profit.ro a anunțat anterior că Vivre Deco a anunțat Tribunalul București că renunță la cererea de prelungire a termenului de negociere și de exprimare a votului asupra planului de restructurare a companiei, după ce o parte dintre creditori au cerut închiderea procedurii concordatului preventiv, și că următorul pas este, cel mai probabil, intrarea retailerului în insolvență în urma cererii creditorilor sau a companiei.

Societatea a solicitat închiderea procedurii având în vedere că planul de restructurare nu a adunat numărul minim de voturi necesar omologării.

De ce este important: Procedura concordatului preventiv este una de salvgardare, prin care debitorii aflați în stare de dificultate financiară, dar nu de insolvență în acest moment, pot ajunge la un acord formal cu creditorii lor cu privire la plata datoriilor și prin care pot asigura continuitatea și viabilitatea companiei, astfel încât aceasta să fie capabilă să își stingă datoriile și continue activitatea. În baza acestui mecanism, negocierile cu creditorii pot fi derulate cu un plan de restructurare adaptat la situația economică excepțională generată de pandemie. Detalii despre concordatul preventiv au fost prezentate de Profit.ro AICI.

Profit.ro a mai scris despre planul de restructurare al Vivre Deco și modificările acestuia AICI, AICI și AICI.

În septembrie 2022, Vivre Deco a inițiat procedurile de concordat preventiv, ca măsură pentru protejarea și redresarea business-ului, în condițiile în care, post-pandemie, piața de home&deco a înregistrat o scădere medie de peste 20%. 

În 2020, Vivre Deco înregistra o creștere conjuncturală record de 52% a cifrei de afaceri, care a stat la baza unor planuri pentru expansiunea business-ului, însă în 2021, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, compania a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri, de 18% în 2021 și de 45% în primul semestru din 2022.

În urmă cu peste un an, conducerea Vivre Deco a fost preluată de Călin Fusu, mutare anunțată anterior de Profit.ro. El a înlocuit-o astfel pe Monica Cadogan, care a demisionat din această funcție.

În primăvara anului 2022, Vivre Deco a anunțat că a înregistrat o pierdere de 84,7 milioane lei pentru exercitiul financiar încheiat la 31 decembrie 2021, ca efect al creșterii competitiei pe piata online, contracției pieței de e-commerce odată cu relaxarea interdicțiilor din pandemie și creșterea de costuri operaționale (materii prime, salarii, combustibil) generate de criza transportului din China și a presiunii inflaționiste. 

În 2020, compania avusese un profit de 7,4 milioane lei.

În 2021, ca urmare a pierderii înregistrate, societatea a avut capitaluri proprii negative în valoare de 65 milioane de lei.

Dintre cele 9 țări în care Vivre este prezentă, România este cea mai semnificativă piață din punct de vedere al vânzărilor, reprezentând 44% din cifra de afaceri din 2021. Ponderi semnificative au fost înregistrate și în Bulgaria –14,5%, Croația – 12,2% și Ungaria – 9,5%

Cu o participație de 67%, Fusu este acționarul majoritar al Neogen, companie care deține 50% din capitalul social al Vivre Deco. Fusu a fondat grupul Neogen în anul 2000, acesta dezvoltând platforme precum BestJobs, Clever Taxi sau Casta.

Ceilalți acționari ai Vivre Deco sunt Advisory Delta SRL – 45% și Vajda Andras Peter Nagy – 5%. Advisory Delta SRL are ca asociat unic societatea Walnut Investments OOD ((Bulgaria), al cărei administrator este Oliver Patrick Cadogan, cetățean irlandez.

Compania, lansată în 2012 de mai mulți antreprenori locali, este prezentă pe nouă piețe din regiune – România, Bulgaria, Grecia, Croația, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia și Polonia.

Principalii concurenți ai Vivre pe piața locală sunt IKEA, Jysk, XXXLutz, Mobexpert, Bonami.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!