12.8 C
București
luni, mai 27, 2024

Servicii profesionale – CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru – OUG 34 publicată în Monitorul Oficial – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) se va aplica doar pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul bolilor obişnuite, a celor care impun carantina şi în situaţia reducerii cu 25% a timpului de lucru, conform OUG 34/2024 care schimbă Codul fiscal...

Din ianuarie 2024, unele indemnizaţii de concediu medical (cu excepţia celor acordate ca urmare a accidentelor de muncă sau a unor boli profesionale) intră în baza de calcul al CASS, după cum Economica.net a anunţat în exclusivitate anul trecut...

Amintim că includerea unor indemnizaţii de concediu medical în baza de calcul al CASS e prevăzută în OUG 115 din 2023, despre care am scris pe larg anul trecut.

Context

Din ianuarie 2024, unele indemnizaţii de concediu medical (cu excepţia celor acordate ca urmare a accidentelor de muncă sau a unor boli profesionale) intră în baza de calcul al CASS, după cum a anunţat în exclusivitate anul trecut.

Amintim că includerea unor indemnizaţii de concediu medical în baza de calcul al CASS e prevăzută în OUG 115 din 2023, despre care am scris pe larg anul trecut.

Guvernul a schimbat din nou Codul fiscal ca să restrângă sfera de aplicare a CASS asupra indemnizaţiilor de concediu medical.

consultată de . Prevederea intră în vigoare la 12 aprilie, data la care actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.

Vor fi scutite de la plata CASS indemnizaţiile de concediu medical ale persoanelor aflate în concediu de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, pentru boli oncologice, pentru TBC, HIV/SIDA,  pentru boli cardiovasculare, arsuri grave (marii arşi), dar şi pentru urgenţe medico-chirurgicale.

Ce prevede OUG 34/2024

Codul fiscal se modifică şi se completează astfel:

i) persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele aflate în concedii medicale în baza OUG nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru care indemnizațiile nu sunt cuprinse în categoriile de venituri supuse contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit articolului 155 alineatul (1) litera i), pentru indemnizațiile aferente certificatelor medicale;


i) indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza art. 2 alin. (1) litera a) şi litera b) din OUG nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, aferente concediilor medicale pentru codurile de indemnizație 01, 07 și 10, prevăzute în Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1.192/745/2020 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical, cu modificările şi completările ulterioare.

Important

Prevederile formei modificate a articolului 155 alineatul (1) litera i) se aplică și pentru indemnizațiile aferente concediilor medicale , se arată în OUG 34 consultată de .

Baza de calcul al CASS în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor:
v) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute la articolul 155 alineatul (1) litera i).

Citeşte şi:

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.economica.net).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!